Moody’s: Υπεραισιόδοξοι οι στόχοι της κυβέρνησης για ανάπτυξη

Moody’s: Υπεραισιόδοξοι οι στόχοι της κυβέρνησης για ανάπτυξη
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για τον υψηλό κίνδυνο μη εφαρμογής του προγράμματος.

Ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s σε σημείωμα του για την Ελλάδα αναφέρει ότι οι στόχοι της κυβέρνησης που θα περιγραφούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 είναι υπεραισιόδοξοι και προειδοποιεί για τον υψηλό κίνδυνο μη εφαρμογής του προγράμματος.

Όπως προειδοποιεί η Moody’s οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν υψηλοί, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Ωστόσο χαρακτηρίζει ως «Credit Positive» το γεγονός του ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και την οποία ο οίκος αναμένει να εγκριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου. Αυτά τα κεφάλαια, όπως επισημαίνει θα βοηθήσουν να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 5,5 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία περιορίζουν την ανάκαμψη στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Επίσης, η ψήφιση του νομοσχεδίου των μεταρρυθμίσεων, δείχνει ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που ενισχύει την αύξηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Οι δράσεις που απομένουν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως τονίζει ο οίκος, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους είναι σχετικά ελαφρύ μέχρι την έναρξη του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας. Για το υπόλοιπο του 2016, η μόνη πληρωμή είναι τα 297 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι η χώρα έχει ρευστότητα 3,2 δισ.ευρώ (στα τέλη Ιουνίου 2016), αν και το ποσό πιθανότατα μειώθηκε μετά τις πληρωμές προς τους δανειστές τον Ιούλιο. Έτσι, η απελευθέρωση της δόσης του ESM θα βοηθήσει να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα. Αυτό στη συνέχεια θα βοηθήσει σε μερική οικονομική ανάκαμψη οδεύοντας προς το 2017, μετά από ύφεση 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο.

Η εμπιστοσύνη και το εξωτερικό εμπόριο έχει περιοριστεί από τα capital controls, την επενδυτική αβεβαιότητα και τις αυξήσεις του ΦΠΑ που έχουν «χτυπήσει» στην κατανάλωση, όπως τονίζει η Moody’s.

Η “δύναμη” που εμφανίζει ο τουρισμός καθώς η ανάκαμψη στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου, που αυξήθηκε 22,8% ετησίως στο β’ εξάμηνο κυρίως λόγω της αύξησης των αποθεμάτων, θα στηρίξουν επίσης την οικονομία. Έτσι, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 (από ύφεση 0,7% του ΑΕΠ το 2016), η οποία είναι πολύ χαμηλότερη του στόχου της κυβέρνησης για 2,7% του ΑΕΠ, με τη βοήθεια της βελτιωμένης καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, εάν και εφόσον συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που φέρνει ο προϋπολογισμός για το 2017