Moody’s: Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε Caa2

Moody’s: Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε Caa2
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Με κίνδυνο χρεοκοπίας εξισώνει την υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s ο γερμανικός Τύπος.

Η αβεβαιότητα για το εάν η χώρα θα επιτύχει συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της έγκαιρα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των επικείμενων δόσεων βάσει της δανειακής σύμβασής της, οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Moody’s στην υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας σε Caa2 από Caa1, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αξιολογεί ως «αρνητική» την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου, λόγω της εκτίμησής ότι η ισορροπία των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα τείνει προς το να ασκεί «πτωτικές» πιέσεις σε αυτό.

«Αυξάνεται ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στην Ελλάδα», γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.

Την υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο σχολίασαν εκτενώς οι γερμανικές εφημερίδες με δημοσιεύματά τους. «Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας», είναι ο τίτλος άρθρου της «Die Zeit», στο οποίο αναφέρεται πως οι αναλυτές της Moody’s θεωρούν πως αυξάνεται ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών στην Ελλάδα. Σημειώνει παράλληλα πως στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός συμβιβασμού με τους πιστωτές της, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του 51% μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Η Frankfurter Allegemeine, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα έναν νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές της χώρας. «Η ομάδα διαπραγμάτευσης επιθυμεί μια συμφωνία με τους πιστωτές και είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε το 51% των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Οι χώρες της ΕΕ παρέτειναν τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδα ως τον Ιούνιο, όμως ότι προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας είναι η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει μια λίστα με μεταρρυθμίσεις ως τα τέλη Απριλίου».

Η Die Welt αναφέρεται στο ενδεχόμενο πώλησης ενός ποσοστού των μεγάλων λιμανιών της χώρας. «Προφανώς η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, όμως ο χρόνος τρέχει. Για να λάβει χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πωλήσει ένα ποσοστό των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης», σημειώνει η εφημερίδα.

Το περιοδικό Der Spiegel υπογραμμίζει πως το αξιόχρεο της Ελλάδας μειώθηκε κι άλλο και πως «οι βαθμοί αξιολόγησης της Ελλάδας είναι δραματικοί», ενώ παράλληλα σημειώνει: «τώρα προειδοποιεί και ο οίκος Moody’s για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας».