Moody’s: Πιστωτικά θετικό το deal Unicredit – Alpha Bank για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το deal Unicredit – Alpha Bank για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Photo: AFP
H Alpha Services and Holdings S.A., μητρική της Alpha Bank S.A. και η UniCredit S.p.A ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία και την Ελλάδα

Πιστωτικά θετικό εκτιμά πως είναι το deal UnicreditAlpha Bank για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα o oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ειδικότερα, «στις 23 Οκτωβρίου, η Alpha Services and Holdings S.A., μητρική της Alpha Bank S.A. και η UniCredit S.p.A (Baa1 negative, baa3) ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Η συμφωνία είναι πιστωτικά θετική για την Alpha Bank, διότι τα κεφάλαια και η κερδοφορία της θα ενισχυθούν, γεγονός που θα αντισταθμίσει την κάπως μειωμένη γεωγραφική διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων και εσόδων του ομίλου». 

Οι δύο τράπεζες θα συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας τον τρίτο μεγαλύτερο «παίκτη» στη χώρα. Η Unicredit θα συγχωνεύσει την Alpha Bank Romania S.A. (Ba1 θετική, ba3) με τη θυγατρική της UniCredit Romania, ενώ η Alpha Bank θα διατηρήσει το 9,9% της κοινής οντότητας και θα λάβει πληρωμή 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το 2024, εν αναμονή της δέουσας επιμέλειας και των ρυθμιστικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές.

Οι δύο τράπεζες θα συνεργαστούν στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η UniCredit θα διανέμει τα αμοιβαία κεφάλαιά της μέσω του δικτύου καταστημάτων της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πελάτες. Στα προϊόντα που συνδέονται με ασφάλιση, η UniCredit θα αποκτήσει το 51% της θυγατρικής ασφάλισης ζωής της Alpha Services and Holdings, AlphaLife Insurance Company S.A., σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής μεταξύ των δύο τραπεζών.

Η UniCredit υπέβαλε επίσης μια δεσμευτική προσφορά για το μερίδιο 9% της εταιρείας συμμετοχών της Alpha Bank, Alpha Services and Holdings S.A., που κατέχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Όπως εκτιμά η Moody’s, η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank θα βελτιωθεί κατά περίπου 100 μονάδες βάσης λόγω της ελάφρυνσης περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σταθμισμένων στον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων (RWAs) στη Ρουμανία και του κεφαλαιακού κέρδους από την πώληση του μεριδίου της στη ρουμανική θυγατρική της.

Τα πρόσθετα κεφάλαια θα αυξήσoυν τον pro forma κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) της Alpha Bank σε 14,6% από 13,6% στις 30 Ιουνίου, πολύ πάνω από την ελάχιστη κανονιστική απαίτηση του 9,9%. Επιπλέον, η κερδοφορία της Alpha Bank είναι πιθανό να ενισχυθεί από τη συμφωνία στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πλεονάζον κεφάλαιο είναι πιστωτικό θετικό για τους κατόχους ομολόγων, επειδή ενισχύει το αποθεματικό απορρόφησης ζημιών της τράπεζας και πιθανότατα θα επιτρέψει στην τράπεζα να πληρώσει μερίσματα στους μετόχους για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. 

Επιπλέον, η κερδοφορία της Alpha Bank είναι πιθανό να ωφεληθεί από τη συμφωνία, η οποία αντισταθμίζει την απώλεια κερδών από την υπάρχουσα θυγατρική της στη Ρουμανία. 

Η Alpha Βank θα λάβει μερίσματα για το μερίδιο 9,9% που διατηρεί στην κοινή οντότητα, η οποία θα έχει περίπου μερίδιο αγοράς 12% έναντι μεριδίου αγοράς περίπου 3% της Alpha Βank Romania, δίνοντάς της πλεονεκτική θέση στο αναπτυσσόμενο τραπεζικό σύστημα και οικονομία της χώρας. Επίσης, η UniCredit Romania και η Alpha Βank Romania έχουν ισχυρά και συμπληρωματικά ερείσματα στο εταιρικό και λιανικό τμήμα, προσφέροντας συνέργειες εσόδων και κόστους.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το κόστος της Alpha Βank για την κάλυψη των MREL θα μειωθούν επειδή τα RWA θα μειωθούν και ο δείκτης CET1 της θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα μειώσει τον όγκο της υψηλού κόστους έκδοσης δανείων επιλέξιμων για MREL που απαιτείται έως τα τέλη του 2025. Μπορεί επίσης να επανεπενδύσει τα 300 εκατ. ευρώ της συμφωνίας στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, εξασφαλίζοντας δυνητικά υψηλή απόδοση.

Δεδομένου του συνδυασμένου αναμενόμενου κόστους και των οφελών απόδοσης, η Apha Bank αναμένει να ενισχύσει την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) κατά περίπου 50 μονάδες βάσης πάνω από τον βασικό χρηματοοικονομικό στόχο της για 12%. 

Παράλληλα, η Alpha Βank στην Ελλάδα θα συνεργαστεί με τη UniCredit, η οποία διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και αμοιβαία κεφάλαια, ενισχύοντας την προσφορά προϊόντων.

Η εξαγορά από τη UniCredit του μεριδίου 9% στην Alpha Υπηρεσίες και Συμμετοχές από το ΤΧΣ θα ενσωματώσει έναν στρατηγικό μέτοχο που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και ισχυρή παρουσία σε άλλες αγορές της ΕΕ. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στη UniCredit να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία τοποθετείται ως σημαντικό σημείο σύνδεσης για τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας για επένδυση στην Alpha Βank στηρίζει επίσης το θετικό κλίμα της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καταλήγει η Moody’s. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: