Moody’s: Πιστωτικό γεγονός οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Moody’s: Πιστωτικό γεγονός οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης απειλεί για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ως πιστωτικά αρνητικό γεγονός (credit negative) χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σε ανάλυσή της ο οίκος Moody’s. Όπως υπογραμμίζει στην έκθεσή του, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τίθενται σε κίνδυνο.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία της ανάδειξης νέου προέδρου της δημοκρατίας κατά δύο μήνες, και με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη βουλή, «αυξάνει το ρίσκο πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών», γεγονός που σύμφωνα με την ανάλυσή της μπορεί να αποτελέσει αρνητικό γεγονός για την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα, αυξάνοντας  το ρίσκο ρευστότητας και χρηματοδότησης για την χώρα».

Επιπλέον αναφέρει ότι οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έρχονται έπειτα από σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος της τρόικας, το οποίο οδήγησε στην δίμηνη παράτασή του, και στο ενδεχόμενο να δοθεί προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) στην Ελλάδα, εάν το απαιτήσει η χώρα, με την εμπλοκή και του ΔΝΤ.