Moody’s: Βλέπει σημαντική μείωση των απειλών για το ισπανικό χρέος

Moody’s: Βλέπει σημαντική μείωση των απειλών για το ισπανικό χρέος

Ο οίκος αναβαθμίζει σε «θετική» την προοπτική εξέλιξης της ισπανικής οικονομίας.

 

Από αρνητική σε θετική αναβάθμισε την προοπτική εξέλιξης της ισπανικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Η απόφαση αυτή υποδηλώνει ότι ο Moody’s δεν εξετάζει πλέον να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας για το δημόσιο χρέος της, που σήμερα έχει διαβάθμιση «Baa3», δηλαδή το χαμηλότερο σημείο της επενδυτικής αξιολόγησης.

Στην ανακοίνωση του επισημαίνεται η «σημαντική μείωση» των απειλών για το ισπανικό χρέος λόγω της ευθραυστότητας του τραπεζικού τομέα. Ακόμα ο οίκος εκτιμά ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας δείχνει να βελτιώνεται με βραδύ ρυθμό».

Το τρίτο εξάμηνο η χώρα εξήλθε από την ύφεση στην οποία είχε βυθιστεί επί δύο χρόνια, εξαιτίας της “φούσκας” στην αγορά ακινήτων και του προβληματικού τραπεζικού της τομέα.

Διαβάστε ακόμη: Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Moody’s

Ο Moody’s εκτιμά ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης προερχόμενοι από άλλες χώρες της ευρωζώνης «υποχώρησαν» διευκολύνοντας την πρόσβαση της Ισπανίας στις χρηματαγορές.

Τον Ιούλιο του 2012 οι Βρυξέλλες χορήγησαν πακέτο 41,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Μαδρίτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, προκειμένου η χώρα να θωρακίσει το τραπεζικό της σύστημα.

‘Οσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στη χώρα (περίπου 26% τον Νοέμβριο) ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ισπανική αγορά εργασίας «σταθεροποιήθηκε».