Η Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα

Η Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα

Αισιόδοξη η τράπεζα πως η αβεβαιότητα γύρω από την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα υποχωρήσει.

Έναν θετικό συμβιβασμό βλέπει για την περίπτωση της Ελλάδας η Morgan Stanley, η οποία πιστεύει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την «έξοδο» της χώρας από το πρόγραμμα θα υποχωρήσει.  Παρ’ όλα αυτά, ο επενδυτικός οίκος θεωρεί πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω προτού αρχίσει να βελτιώνεται και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο.

«Θεωρούμε ότι στην πολιτική τα πράγματα είναι απίθανο να γίνουν λιγότερο αβέβαια στους επόμενους 4-5 μήνες. Ωστόσο η συζήτηση γύρω από μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πιθανό να καταλαγιάσει σχετικά σύντομα, με έναν θετικό συμβιβασμό να έχει καλές πιθανότητες να συμβεί, και την οικονομία να φαίνεται κοντά στη σταθεροποίηση. Κοιτάζουμε τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα της Ελλάδας και αξιολογούμε τη θετική μεσοπρόθεσμη στάση μας, για την οποία πιστεύουμε ότι παραμένει ως έχει», σημειώνει ο διεθνής οίκος σε ανάλυση με σημερινή ημερομηνία.

Παράλληλα η Morgan Stanley επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται ξανά ελκυστικά, προτείνοντας την τοποθέτηση σε μακροπρόθεσμους τίτλους ή τίτλους συνδεδεμένους με την πορεία του ΑΕΠ, που είναι ευκολότερα ρευστοποιήσιμοι και λιγότερο εκτεθειμένοι στις μεταβολές του πληθωρισμού.

«Οι τραπεζικοί μας αναλυτές διατηρούν τη θετική μακροπρόθεσμη εικόνα τους για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο θεωρούν πως οι παράγοντες μακροοικονομικού και πολιτικού ρίσκου πρέπει να υποχωρήσουν προτού οι επιδόσεις των μετοχών αποτυπώσουν τα βελτιωμένε θεμελιώδη», αναφέρεται στην έκθεση.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, η αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε υπερβολικό βαθμό καθιστώντας το premium κινδύνου πολύ ελκυστικό.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει ο βασικός κίνδυνος στην Ελλάδα, ενώ οι αγορές μπορεί να ανησυχούν για ενδεχόμενο δεύτερης αναδιάρθρωσης χρέους λόγω της πιθανότητας αλλαγής πολιτικής αν αλλάξει η κυβέρνηση.