Μorgan Stanley: Ζοφερές οι προοπτικές για τις αγορές, σε νέα χαμηλά επίπεδα η Wall 

Μorgan Stanley: Ζοφερές οι προοπτικές για τις αγορές, σε νέα χαμηλά επίπεδα η Wall 
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Sύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Wilson, το μείζον ερώτημα είναι πού τελειώνει η ύφεση

Σε νέα χαμηλά επίπεδα αναμένεται να φτάσει η Wall Street εντός του εντός, σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας Michael Wilson, με τις προοπτικές να είναι ζοφερές.

Ειδικότερα, έπειτα από αρκετές εβδομάδες, με τις μετοχές να σημειώνουν άνοδο παρά τις εκτιμήσεις, «η καταστροφή και η κατήφεια» επιστρέφουν, με την τρέχουσα πτώση να θεωρείται μόνο η αρχή όσων δυσάρεστων πρόκειται να ακολουθήσουν.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες αρκούδες της Wall Street, ο Wilson, είχε προβλέψει ότι η αύξηση στις αποτιμήσεις το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου δεν θα ήταν παρά ένα bear market ράλι.

Πού τελειώνει η ύφεση;

Πλέον, λοιπόν, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, το μείζον ερώτημα είναι πού τελειώνει η ύφεση… Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, προειδοποίησε τους επενδυτές λέγοντάς τους πως πρέπει να επενδυτές να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο καθώς «οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν φτάσει στα χαμηλά τους για το έτος».

«Ο δείκτης είναι συνήθως το τελευταίο πράγμα που πέφτει» είπε ο Wilson, ο οποίος προέβλεψε σωστά το φετινό sell off των μετοχών, παρόλο που σχεδόν όλοι οι όμοιοί του περίμεναν ότι ο S&P θα ανέβαινε εύκολα και θα διατηρούνταν πάνω από τις 5.000 μονάδες. «Ο Ιούνιος πιθανότατα έδωσε τα χαμηλό για τη μέση μετοχή, αλλά ο δείκτης, πιστεύουμε, έχει περιθώριο πτώσης». 

Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι όπως εξηγήσαμε πριν από αρκετές εβδομάδες, ο S&P, αφού επανήλθε από το -50% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς τον Ιούνιο, δεν υπήρξε ποτέ «bear market ράλι».

Αντίθετα, συνέχισε να κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα. Με άλλα λόγια, προβλέποντας νέα χαμηλά φέτος, ο Wilson αναμένει από τον S&P να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ πριν.

«Είτε στο σενάριο της ύφεσης είτε στην περίπτωση της ομαλής προσγείωσης, ο S&P 500 θα μειωθεί στις 3.400 μονάδες», σημείωσε ο Wilson.

«Λειτουργικά περιθώρια»

Στο μεταξύ, ο Wilson δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι οι τάσεις στα λειτουργικά περιθώρια ήταν χειρότερες από τις προβλέψεις, ενώ αναμένει ότι αυτή η αρνητική κατεύθυνση θα συνεχιστεί.

«Η εκτίμηση για τα P/E είναι λάθος όχι επειδή η Fed θα είναι επιθετική, αλλά επειδή η αγορά μετοχών είναι πολύ αισιόδοξη» είπε ο Wilson, προσθέτοντας ότι «πολλαπλάσια θα αρχίσουν να μειώνονται καθώς μειώνονται τα κέρδη ενώ στη συνέχεια, κάπου στη μέση αυτής της διαδικασίας περικοπής κερδών, η αγορά θα φτάσει στο κάτω μέρος. Αυτό πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανώς μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου».

Αργεί η Fed…

Στα χαμηλά του Ιουνίου, ο S&P 500, με όρους PE, τύγχανε διαπραγμάτευσης με 18x, πολλαπλάσιο που ξεπέρασε τις κατώτερες αποτιμήσεις που παρατηρήθηκαν σε όλους τους προηγούμενους 11 κύκλους πτώσης από τη δεκαετία του 1950. Το τρέχον P/E για τον δείκτη βρίσκεται πάνω από το 19x.

Εν τω μεταξύ, καθώς η Fed παραμένει επικεντρωμένη στα οικονομικά δεδομένα, ο Wilson πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα «πάντα θα καθυστερεί», καθώς βασίζεται σε δύο από τα σημεία δεδομένων: τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και τον πληθωρισμό. «Μέχρι να καταρρεύσει η αγορά εργασίας, θα είναι πολύ αργά», είπε, αφού ως τότε, όπως είναι προφανές, η οικονομία των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε ύφεση.

Τέλος, ενώ ο Wilson είναι ζοφέρος για τις περισσότερες μετοχές, τηρεί… μαλακή στάση για την ενέργεια, και γι’ αυτό η Morgan Stanley είναι «neutral» για τον κλάδο. «Όταν η ενέργεια πάει καλά, είναι συνήθως κακό για όλα τα άλλα», είπε, προσθέτοντας ότι η απόκλιση θα συνεχιστεί. «Η ενέργεια είναι πραγματικά ο αντίποδας για οτιδήποτε άλλο» καταλήγει.