Mπαράζ κατασχέσεων ακόμα και για τους μικροοφειλέτες

Mπαράζ κατασχέσεων ακόμα και για τους μικροοφειλέτες

Αναλυτικά, τί προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ.

Οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων και ακινήτων είναι ο βασικός «μοχλός» πίεσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από όσους δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους.

Αυτή τη φορά, όμως, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ είναι και οι περισσότεροι. Πιο αναλυτικά, το 84% των οφειλετών χρωστά στην εφορία μη ρυθμισμένα ποσά έως 3.000 ευρώ και το μέτρο των κατασχέσεων είναι το βασικό που επιλέγεται προκειμένου να εξαναγκασθούν να περάσουν από το δημόσιο ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΓΔΕ επέβαλε μέχρι τον Ιούλιο αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε 774.282 οφειλέτες του δημοσίου, με τον αντίστοιχο αριθμό -στο τέλος του 2015- να φτάνει τους 695.074, κάτι που σημαίνει ότι τους πρώτους επτά μήνες του έτους επιβλήθηκαν 79.208 νέες κατασχέσεις ενώ μόνο τον Ιούλιο αυτές ανήλθαν στις 18.476.

Αναλυτικά, τί προβλέπει επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ:

– Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για λουκέτο και στοχεύει για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου κυρίως με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

– Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

– Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων – πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

– Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο

– Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων – βεβαίωσης οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.