«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τρόικας για το ύψος των νέων μέτρων

«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τρόικας για το ύψος των νέων μέτρων

Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων και οι «άσσοι» του υπουργείου Οικονομικών.

Την Τρίτη τελικά θα ξεκινήσει ένας από τους πιο δύσκολους γύρους διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Με πολλούς βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ να έχουν βγει «στο αντάρτικο» για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και να προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη αυτή τη φορά να «αντισταθεί» στις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Πρώτιστος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να πείσει την τρόικα ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ, αλλά 500 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προέλθουν από νέες οριζόντιες περικοπές αλλά από στοχευμένες ενέργειες, όπως οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως, εμμένουν, όπως αναφέρουν οι έως σήμερα πληροφορίες, ότι το 2014 θα υπάρξει ένα κενό ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ. Θεωρούν ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφάλιση και περίθαλψη) θα υπάρξει «τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται, η απώλεια εσόδων 600 εκατ. ευρώ από τη μη επιβολή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις υπέρ ΟΑΕΕ και η μη μείωση των δαπανών κατά 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι δεν περιορίστηκαν περαιτέρω οι συντάξεις των αποστράτων). Σημείο τριβής αποτελεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως από την απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης (αποφασίστηκε στα τέλη του 2012) θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, ενώ η τρόικα υπολογίζει το συγκεκριμένο μέγεθος σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η τρόικα θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί το 2014 ο στόχος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μέτρων.

Διαβάστε ακόμη: «Πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα στο οικονομικό πρόγραμμα»

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
«Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

1) Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της. Στον αντίποδα, η τρόικα η τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

2) Διαθεσιμότητα: η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφ’ ενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα». Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Tι ζητάει τρόικα
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για:

– μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ το 2014 (το Μνημόνιο αναφέρει ότι με τον προϋπολογισμό 2014 πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ)

– να προσδιορισθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή (πιθανόν μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου) τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2015- 2016 (με πιθανή, πάντως, ρήτρα μη εφαρμογής τους, εάν νεώτερα στοιχεία καταδείξουν ότι δεν είναι απαραίτητα).

Και σε αυτή την απαίτηση η κυβέρνηση αντιδρά και υποστηρίζει δεν πρέπει να αρχίσει τώρα η συζήτηση για τα μέτρα της διετίας 2015- 2016, καθώς δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ακόμη σαφώς η επίδραση από την ανάπτυξη της οικονομίας, από τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος και από την απόδοση των μεταρρυθμίσεων από το 2015 και μετά.

Σημίτης: «Αδύνατη η πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα»

Οι «άσσοι» του οικονομικού επιτελείου
Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση θα χρησιμοποιήσει:
* Ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 , το ύψος του οποίου θα ανέρχεται από 344 εκατ. ευρώ μέχρι 1 δισ. ευρώ, λόγω της καλύτερης, του αναμενόμενου, πορείας των φορολογικών εσόδων. Έτσι, αναφέρει η κυβέρνηση, πρέπει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για να ληφθούν τον Απρίλιο 2014 οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος (η τρόικα επιμένει ότι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος θα αρχίσει μετά την επικύρωση τον Απρίλιο από τη Eurostat του πλεονάσματος και πιθανότατα μετά την ελληνική προεδρία).

* Ότι η ύφεση εφέτος θα είναι μικρότερη της αρχικής εκτίμησης και με δεδομένα την, έστω και μικρή, ανάπτυξη το 2014 και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, το επόμενο έτος μπορούν να ληφθούν μόνον διαρθρωτικά μέτρα 500- 700 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. Παράλληλα, δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεσμεύεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Απρίλιο, εάν διαπιστωθεί ότι είναι αναγκαία επιπλέον μέτρα, το οποίο, πάντως, δεν έχει συζητηθεί με την τρόικα.

Διαβάστε: Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει την Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013