«Μπρος – πίσω» οι διαδικασίες κατασκευές του Μετρό Θεσσαλονίκης
- 23/04/2014, 11:21
- SHARE
Η διάρκεια κατασκευής του υπολοίπου της σήραγγας με αντίθετη φορά ορίζεται σε 527 ημέρες.
Οκτώ χρόνια από την ημερομηνία της υπογραφής μεταξύ της Αττικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ – IMPREGILO – ANSALDO – SELI – ANSALDOBREDA για την «μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 1 δισ.ευρώ, ο φάκελος του «μετροπόντικα» ανοίξει ξανά.
Στο τέλος της γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης πρόκειται να μεταφερθούν οι δύο μετροπόντικες, προκειμένου να σκάψουν αντίστροφα το υπόλοιπο της σήραγγας. Η Αττικό Μετρό τελικά δέχθηκε την πρόταση του εργολάβου, παρότι το όφελος στο χρονοδιάγραμμα του έργου δεν είναι τόσο μεγάλο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, , οι δύο μετροπόντικες ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (στο δυτικό άκρο της γραμμής) με τελικό προορισμό τη Νέα Ελβετία (στο ανατολικό άκρο). Στη διαδρομή, οι μετροπόντικες πρέπει να συναντούν τους διαφραγματικούς τοίχους των μελλοντικών σταθμών, τους οποίους και διαπερνούν (οι σταθμοί κατασκευάζονται στη συνέχεια).
Παρά όλ’ αυτά οι δύο μετροπόντικες έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» εδώ και μια διετία εξαιτίας της καθυστέρησης στην τέλεση των απαλλοτριώσεων για τους σταθμούς Ανάληψης, Πατρικίου και Βούλγαρη, που οδήγησε αντίστοιχα στην καθυστέρηση της κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων στους τρεις σταθμούς.
Το τελευταίο διάστημα, το μείζον θέμα συζήτησης είναι η μεταφορά των μετροποντίκων. Αλλά ποιος είναι ο λόγος από τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικό χρονικό όφελος; Οι υπεύθυνοι του Αττικό Μετρό είναι κάθετοι. Το όφελος είναι ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί έκταση στην περιοχή της διασταύρωσης Συντριβανίου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εγκαταστάσεις υποστήριξης των μετροποντίκων που παραμένουν σήμερα στην αρχή της γραμμής.
Υπό τις νέες συνθήκες, η διάρκεια κατασκευής του υπολοίπου της σήραγγας ορίζεται σε 527 ημέρες και η οριστική απομάκρυνση των μετροποντίκων τον Φεβρουάριο του 2016.
Διαβάστε ακόμα:
Η hellas online φέρνει το Wi-Fi στη Θεσσαλονίκη
Ταξιδέψτε από Θεσσαλονίκη απευθείας για το Άμστερνταμ
Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης δεν καταλαβαίνει από κρίση