Mr. Juke’s: Γλυκιά Ελλάδα

Mr. Juke’s: Γλυκιά Ελλάδα

Η Μάυρα Γομοστιώτη και ο Δημήτρης Χωματάς φέρνουν τις χειροποίητες μαρμελάδες τους και μιλούν για την εταιρεία τους στο FortuneGreece.com.

Σαββατοκύριακο. Πάνω στην Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη. Έξω από έναν γλυκύτατο φούρνο, τον «Bella Fornarina», βλέπεις φρυγανισμένα ψωμάκια να μοσχοβολάνε και μια σειρά από θαυμάσια, όμορφα βαζάκια με ξένα ονόματα σε ευανάγνωστη, πολύ μοντέρνα γραμματοσειρά.

Ευφάνταστες ονομασίες: Boys don’t cry, Peach bellini, Aloe mojito... Δεν μπορείς να μην σταματήσεις. Μια κυρία σου προσφέρει να δοκιμάσεις. Θέλεις να δοκιμάσεις το Boys don’t cry, αλλά είναι τσάτνεϊ από καραμελωμένο κρεμμύδι και βαλσαμικό ξύδι. Λείπουν τα λουκάνικα. Δοκιμάζεις John Lemmon, μια φρέσκια κρέμα λεμονιού με βιολογικά αυγά και βούτυρο αγελάδας, ψημένη στον ατμό!

Και για λίγο εκεί στον δρόμο… παθαίνεις ένα πολιτισμικό σοκ! Τι είναι αυτό που μόλις δοκίμασες; Τι γκουρμέ γεύσεις είναι αυτές; Τι προσεγμένη παρουσίαση! Πόσο εμπνευσμένη συσκευασία! Από πού να είναι, άραγε, αυτά τα προϊόντα με την ονομασία Mr. Jukes;

Ρωτάς την κυρία που δειγματίζει. Θέλεις να μάθεις περισσότερα. Τα προϊόντα είναι ελληνικά. Η κυρία που τα δειγματίζει είναι η μια εκ των δυο εμπνευστών/ιδιοκτητών της εταιρίας. Την λένε Μάυρα Γομοστιώτη -ο έτερος είναι ο σεφ Δημήτρης Χωματάς– και σήμερα μιλάει στο FortuneGreece.com για άλλο ένα ελληνικό προϊόν για το οποίο πρέπει να υπερηφανευόμαστε σαν χώρα.

1/3

Πως είχατε αυτή την ιδέα με την παρασκευή μαρμελάδας και σάλτσας;

Ο Δημήτρης είναι επαγγελματίας σεφ με μεγάλη εξειδίκευση στη ζαχαροπλαστική και στις σάλτσες. Αρχικά ξεκίνησε σαν χόμπυ. Πάντα του άρεσε η πρόκληση να μπορεί να παγιδεύσει την φρεσκάδα των φρούτων σε ένα βαζάκι. Είναι κάτι  σαν αλχημεία, να μπορεί να σταματήσει τον χρόνο σε ένα προϊόν. Το κοινό μας σημείο είναι το Ρέικι (και οι δύο είμαστε δάσκαλοι του συστήματος) και η φιλοσοφία του Ρέικι λέει πως πρέπει να εργαζόμαστε τίμια, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να δείχνουμε τον μέγιστο σεβασμό προς κάθε τι.

Ο Δημήτρης, λοιπόν, είχε το όραμα και εγώ θέλησα να συμμετάσχω σε αυτό με τις γνώσεις μου στη διοίκηση επιχειρήσεων. Κάπως έτσι απλά, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε.

Τι σας έπεισε ότι το προϊόν θα έβρισκε θέση και επιτυχία στην ελληνική αγορά;

Από την αρχή ήμασταν σίγουροι πως και θέση και επιτυχία θα έβρισκε το προϊόν μας. Σαφώς υπάρχουν πολλοί που παράγουν μαρμελάδες και σάλτσες, και μάλιστα το κάνουν παρά πολύ καλά. Ξέραμε πως θα πρέπει να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό και φρέσκο. Συνδυάσαμε, λοιπόν, τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής  με εντελώς νέους και ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς. Πρόθεση μας δεν είναι να πάρουμε ένα μερίδιο της αγοράς, αλλά να καλύψουμε ένα κενό.

Πως αποφασίσατε για αυτό το όνομα που παραπέμπει περισσότερο σε κάτι ξένο, παρά σε ελληνικό προϊόν;

Όταν ο Δημήτρης ξεκίνησε τις δοκιμές του οι κύριοι δοκιμαστές και κριτές ήμασταν όλοι εμείς οι φίλοι του. Κάθε φορά που έφτιαχνε κάτι καινούριο τα βαζάκια ξεκινούσαν να κάνουν διαδρομές. Όταν μια νέα γεύση ερχόταν στα χέρια μας, αντί να τον λέμε με το όνομα του, χαϊδευτικά τον φωνάζαμε «Μr. Ζucchero» (κύριος Ζάχαρη) και κατόπιν για συντομία έγινε Juke.

Πόσο καιρό δουλεύετε για αυτή την ιδέα; Από που ξεκινήσατε και που έχετε πλέον φτάσει;

Περίπου δύο χρόνια κράτησαν οι δοκιμές και οι βελτιώσεις. Ξεκίνησε σαν χόμπυ και ευχαρίστηση και στην πορεία εξελίχθηκε σε μια εταιρία. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο της διανομής σε σημεία πώλησης.

Χρειάστηκε να επενδύσετε μεγάλο κεφάλαιο ήδη και ποιό θεωρείτε ήταν το μεγαλύτερο σας έξοδο έως τώρα;

Σίγουρα χρειάστηκε πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από ότι υπολογίζαμε. Το μεγαλύτερο έξοδο σε αυτήν τη δουλειά είναι η συσκευασία. Η γυάλινη συσκευασία είναι πολύ ακριβή.

Διαβάστε ακόμη: Herbal Tea: Το ελληνικό τσάι που μαγεύει Ρώσους και Βραζιλιάνους!

Υπάρχει ήδη επιτυχία; Και πως μετριέται η επιτυχία για εσάς;

Υπάρχει επιτυχία. Την βλέπουμε καταρχάς από τις αντιδράσεις του κόσμου που είναι ενθουσιώδεις. Το βλέπουμε από τις επαναλαμβανόμενες παραγγελίες. Κυρίως, όμως, το εισπράττουμε από τον κόσμο που δοκιμάζει, από τον τρόπο που αντιδρούν, από τις εκφράσεις τους.

Η επιτυχία δεν είναι μόνο εμπορική, αλλά και ηθική. Θελήσαμε να παρασκευάσουμε προϊόντα όπως παλιά. Αγνά, καθαρά, χωρίς χημεία. Θελήσαμε προϊόντα που θα δίναμε στα δικά μας παιδιά, χωρίς να το σκεφτούμε. Αυτό φαίνεται στο ίδιο το προϊόν μας, ο κόσμος το αναγνωρίζει και αυτό για εμάς είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Ποιοί είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά σας σχέδια;

Είμαστε μια μικρή επιχείρηση και στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε. Όσο για το εξωτερικό  ήδη υπάρχουν προτάσεις που θα πρέπει να δούμε. Πρώτα, όμως, θα πρέπει μας  γνωρίσει το ελληνικό κοινό. Θεωρούμε αδιανόητο να στείλουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό χωρίς πρώτα να περάσουν από την ελληνική αγορά.

Τι θα λέγατε σε άλλους ανθρώπους που ταλανίζονται από την κρίση στην Ελλάδα και ψάχνουν διακαώς επιχειρηματικές διεξόδους;

Η Ελλάδα της κρίσης είναι μια πραγματικότητα που έχει πολλές δυσκολίες. Όμως, είναι και ευλογημένος τόπος με πολλές δυνατότητες παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων που εύκολα μπορούν να σταθούν στα καλύτερα καταστήματα του εξωτερικού. Σίγουρα χρειάζεται να έχεις μεγάλες αντοχές όραμα και πάθος για το αυτό που κάνεις. Πλέον ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος οικονομικά και λογικό είναι (και καιρός ήταν) να έχει την απαίτηση αυτό που πληρώνει να αξίζει τουλάχιστον τα χρήματα του.

Οπότε, αν κάποιος θέλει να πετύχει θα πρέπει να κάνει το καλύτερο που μπορεί, να έχει  το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν το κάνει αυτό τότε έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχει. Είμαστε σε μια περίοδο που η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Ας μάθουμε να αλληλοϋποστηριζόμαστε. Γιατί μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Ποιά είναι η αγαπημένη σας γεύση από τα προϊόντα σας και γιατί;

Τα προϊόντα μας παράγονται με φρούτα και λαχανικά εποχής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες οι γεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάθε εποχή έχει  διαφορετικά φρούτα  και εμείς διαφορετικές γεύσεις. Όσο για το ποιά γεύση μας αρέσει, είναι δύσκολο να σας πούμε γιατί βασική προϋπόθεση για να βγάλουμε σε παραγωγή μια μαρμελάδα ή μια σάλτσα είναι να αρέσει πρώτα σε εμάς.

Παράγουμε προϊόντα χωρίς συντηρητικά, χειροποίητα  σε μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς. Περιέχουν  υψηλό  ποσοστό φρούτων, που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 70%. Η φιλοσοφία μας για την μαρμελάδα δεν σταματά στο πρωινό. Για εμάς η μαρμελάδα πρέπει να είναι γαστρονομική εμπειρία. Με βάση τη φιλοσοφία αυτή παράγουμε μαρμελάδες όπως δεν τις έχετε φανταστεί.

1/6

Μπορείτε να βρείτε τα προιόντα Mr. Juke’s στα παρακάτω σημεία:

*Καταστήματα Cake (Ακρόπολη, Ν. Σμύρνη, Κολωνάκι, εμπορικό κέντρο River West)

*Πανδαισία, Αγ. Ιωάννη 23Β, Αγ. Παρασκευή

*Levon Delicatessen, Ηρώων Πολυτεχνείου 80, Πειραιάς

*Πεντελικό, Λεωφόρος Πεντέλης 144, Βρηλίσσια

* Daily Deli, Β. Παύλου 85, Βούλα

*Bella Fornarina, Ελ. Βενιζέλου 41, Ν. Σμύρνη

*Delitopia, Αθ. Διάκου 36, Νέα Ερυθραία

*Benitto Delicatessen, Θέτιδος 22, Π. Φάληρο

Κεντρική διάθεση: τηλ. 210 5718000

1/3

Διαβάστε ακόμη: Cookisto: Αθήνα-Λονδίνο, μια κατσαρόλα δρόμος