Κέντρο Επενδύσεων [Blackbird Group]: Τα επιχορηγούμενα προγράμματα δεν είναι χρήματα απ’ τον ουρανό

Κέντρο Επενδύσεων [Blackbird Group]: Τα επιχορηγούμενα προγράμματα δεν είναι χρήματα απ’ τον ουρανό
Η σημασία της καθοδήγησης μέχρι την πληρωμή και την υλοποίηση μιας επιχορηγούμενης επένδυσης - Πώς το Κέντρο Επενδύσεων [Όμιλος Blackbird] έχτισε χαρτοφυλάκιο 12.000 projects.

Η προσβασιμότητα των επιχειρήσεων σε προγράμματα επιχορήγησης αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης και διαρκούς βελτίωσης αλλά εν τέλει η αποτελεσματική ηγεσία και η σωστή καθοδήγηση είναι που θα καθορίσουν την επιτυχή απορρόφηση πόρων και την υλοποίηση των έργων για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Σε μια συγκυρία μάλιστα που αναδύονται προκλήσεις και αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις, εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων, τα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου και του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγουν “παράθυρο ευκαιρίας“. Είναι όμως ζητούμενο ποιες εταιρείες θα καταφέρουν να ενταχθούν, αποκτώντας πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια πολλών χιλιάδων ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων αναδεικνύοντας παράλληλα ποικίλες πρακτικές στην αγορά, όπου δραστηριοποιούνται από μεγάλοι όμιλοι πολυεθνικών μέχρι μικρές επιχειρήσεις των 3-4 ατόμων.

Το ζητούμενο είναι να πάρεις τον πελάτη από το χέρι, είτε έχει επιχείρηση είτε έχει μια επιχειρηματική ιδέα και να τον οδηγήσεις βήμα-βήμα στην ανάπτυξη, προσφέροντας διαρκή υποστήριξη”, σημειώνει στο Fortune Greece ο Νικόλαος Κοτσυφός – Διευθύνων Εταίρος του Κέντρου Επενδύσεων και επικεφαλής του ομίλου Blackbird, που μετρά 16 χρόνια παρουσίας έχοντας χτίσει την ανάλογη αξιοπιστία στην αγορά.

Άποψη των γραφείων του Κέντρου Επενδύσεων [Blackbird Group] Κιφησίας 148, Μαρούσι.
Απευθυνόμενη σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, υφιστάμενες και υπό σύσταση, η Blackbird έχει χτίσει μια βάση 8.000 μοναδικών πελατών για τους οποίους έχει υλοποιήσει πάνω από 12.000 projects. Έχει τη δομή ομίλου, με υπηρεσίες B2B (Business to Business) σε 4 βασικούς τομείς: Επιδοτούμενα ΠρογράμματαΔιαγωνισμοί ΔημοσίουΨηφιακή Υπογραφή – Business Technology και Business Consulting.

Ο κ. Κοτσυφός μιλά για πολλές επιχειρήσεις που τελούν εν αναμονή δημοσίευσης προγραμμάτων τα οποία θα εξυπηρετήσουν τις οικονομικές και επενδυτικές ανάγκες τους. Εστιάζει στο μεγάλο πελατολόγιο της Blackbird σε όλη την Ελλάδα με επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετηθεί για έργα σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής ανάπτυξης: από την ίδρυση νέων μονάδων παραγωγής, επέκταση εγκαταστάσεων, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εταιρειών, ανάπτυξη καταστημάτων κα. Έχει εκπονήσει έργα για επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους: τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, λιανικό και χονδρικό εμπόριο, πληροφορική, μεταποίηση -τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νεοσύστατες εταιρείες- ενώ διαθέτει εκτενές δίκτυο πελατών από χώρες του εξωτερικού που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για προμήθειες του δημοσίου όπως αμυντικό υλικό, εξοπλισμοί, φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Blackbird είναι η ευελιξία, όπως σημειώνουν τα στελέχη της, καθώς δεν αναλαμβάνει μόνο μεγάλα έργα αλλά και πελάτες που αναζητούν χρηματοδοτήσεις της τάξης των 200-400 χιλ. ευρώ ή και ακόμα μικρότερους προϋπολογισμούς. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κοτσυφό, αυτό που διαφοροποιεί την ομάδα της Blackbird είναι ότι εκπαιδεύει την αγορά. Όπως εξηγεί στο Fortune Greece, ως οικονομολόγος-μελετητής με εμπειρία στην εκπόνηση Οικονομοτεχνικών Μελετών και Μελετών  Βιωσιμότητας Επιχειρήσεων, απαιτείται να αφιερωθεί χρόνος στην ενημέρωση του πελάτη. “Τα επιχορηγούμενα προγράμματα δεν είναι χρήματα που πέφτουν από τον ουρανό”, τονίζει και σημειώνει ότι οι σύμβουλοι εξηγούν στους πελάτες τι σημαίνει επιδοτούμενο πρόγραμμα, τι διαδικασίες απαιτούνται στα διάφορα στάδια, από την αίτηση και την έγκριση μέχρι την υλοποίηση και πληρωμή στο πλαίσιο της επιχορήγησης.

Ο κ. Κοτσυφός με τον Αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάσης.

Με την εμπειρία διαχείρισης άνω των 3.000 επιχορηγούμενων επενδυτικών έργων για λογαριασμό 750 εταιρειών και με κονδύλια προς επιχορήγηση της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ο κ. Κοτσυφός σημειώνει τη σημασία της προετοιμασίας και της προαξιολόγησης ώστε ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει τις πιθανότητες ένταξης για να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε τα καταγεγραμμένα αιτήματα (Requests) Επιχειρήσεων προς το Κέντρο Επενδύσεων [Blackbird Group] υπερβαίνουν τις 20.000 μοναδικές περιπτώσεις.

Πέραν τούτου τονίζεται η έμφαση που δίνεται στην ορθή οργάνωση και στην άρτια εξυπηρέτηση «εξατομικευμένης προσέγγισης» για τον κάθε πελάτη. Βασιζόμενη σε συστήματα, η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά τα πρότυπα ISO 9001:2015, ISO 45001:2018 και ISO 14001:2015.

Ο κ. Κοτσυφός με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Εξάλλου, μέσω της Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων η Blackbird, παρέχει υπηρεσίες συνεχούς καθοδήγησης (Business Consulting). Ο κ. Κοτσυφός, μιλά για την εμπειρία από περιπτώσεις που έχει εμπλακεί ως Σύμβουλος (Personal Consultant) καθώς και από προσωπικές επιχειρηματικές ενέργειες/επενδυτικές κινήσεις. Περιγράφοντας τα στοιχεία που κάνουν την εταιρεία να διαφέρει από τον ανταγωνισμό τονίζει ότι “ο Όμιλος Blackbird διακρίνεται από συνέπεια, διάρκεια και αξιοπιστία”.

Ο κ. Κοτσυφός κατέχει Μελετητικό Πτυχίο και είναι Πιστοποιημένος Αξιολογητής του Αναπτυξιακού (Νέου Επενδυτικού) Νόμου. Έχει ηγηθεί σε συνεργατικά σχήματα εκπόνησης Μελετών προς φορείς (Δήμους, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΚΕΚ) και στη σύνταξη Κλαδικών Ερευνών σε Ινστιτούτα, Συνομοσπονδίες κα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει καταρτίσει εκατοντάδες Business Plans/Marketing Plans, Οικονομοτεχνικές Μελέτες, BPR (Μελέτες Αναδιοργάνωσης) και έχει προσφέρει καθοδήγηση σε εκατοντάδες νέους επιχειρηματίες.

Ένας καίριος άξονας στον οποίο δραστηριοποιείται ο Όμιλος Blackbird, είναι ο τομέας υποστήριξης επιχειρήσεων για Συμμετοχή σε Διαγωνισμούς Δημοσίου. Αναλαμβάνει όλη την υποστήριξη που απαιτείται για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κρατικές προμήθειες. Έχουν υποβληθεί πάνω από 4.000 συμμετοχές για έργα συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, με 880 ωφελούμενες επιχειρήσεις. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων σε Διαγωνισμούς Δημοσίου ενισχύεται από την πλατφόρμα Ενημέρωσης dda.gr που έχει αναπτυχθεί από τον Όμιλο. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα καθημερινής ενημέρωσης για όλους τους Νέους και τους Επερχόμενους Διαγωνισμούς πάνω στο Επιχειρηματικό τους Αντικείμενο.

Η Blackbird έχει επίσης αναπτύξει ειδικό τμήμα για την έκδοση ψηφιακών υπογραφών όπου μέχρι το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεραστεί οι 10.000 εγκαταστάσεις. Στα πλαίσια της απόκτησης αναγνωρισμένης Ψηφιακής Υπογραφής, λειτουργεί εξειδικευμένο e-shop για την άμεση εξυπηρέτηση πελατών (www.psifiaki-ipografi.gr).

Επιπλέον, εάν μια εταιρεία χρειάζεται ISO η Blackbird αναλαμβάνει -σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς- να εξυπηρετήσει όλη τη διαδικασία απόκτησης των ανάλογων πιστοποιητικών.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια καθετοποιημένη συμβουλευτική εταιρεία, γεγονός που συνάδει με την επέκταση που επιχειρεί τα τελευταία έτη στον τομέα της τεχνολογίας για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ψηφιακά εργαλεία. Μάλιστα πέρα από την ανάπτυξη της Πλατφόρμας Εύρεσης Διαγωνισμών Δημοσίου, σχεδιάζεται ένα ψηφιακό εργαλείο επιχειρηματικής υποβοήθησης (business monitoring, καταχώρησης εσόδων – εξόδων, επαφών, πελατών κ.ο.κ.) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Who is Who

Ο Νικόλαος Κοτσυφός γεννήθηκε το 1981, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην ΑΣΟΕΕ MSc Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες.

Έχει διδάξει μαθήματα ειδικότητας Μάρκετινγκ σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων και έχει συγγράψει το βιβλίο “Επτά συμβουλές επιχειρηματικής αυτοβελτίωσης” με Παραδείγματα μέσα από την ελληνική πραγματικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποσπάσματα του οποίου βρίσκονται στο www.7sea.gr.

Έχει διατελέσει μέλος σε μεγάλο αριθμό Επιμορφωτικών Συναντήσεων Πανευρωπαϊκών Φορέων: Γερμανία Creative thinking – creativity in labour market), Πολωνία Personal Development and Motivation, Coaching techniques, Πορτογαλία Entrepreneur and Business building skills, Αίγυπτος International cooperation, Entrepreneurial initiatives, Leadership, Τουρκία Self-development and Project Management, και έχει λάβει μέρος σε εκπαιδεύσεις Πανεπιστήμιων της Αμερικής (Kellogg Northwestern University, Marketing Department).

Από το 2007 ασχολείται με τη Συμβουλευτική Επιχειρήσεων ενώ εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να ιδρύσει το 2008 τη δική του επιχείρηση, το “Κέντρο Επενδύσεων” και στη συνέχεια τον Όμιλο Blackbird, που διευρύνει σταθερά το δίκτυό του εντός και εκτός Ελλάδας κερδίζοντας μερίδιο αγοράς.