ΟΗΕ: Να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές στη Συρία

ΟΗΕ: Να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές στη Συρία

Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων ζήτησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς να υιοθετήσουν, όμως, κοινή δήλωση.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησαν μεν την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη, ωστόσο δεν υιοθέτησαν κάποια κοινή απόφαση που να επιτρέπει στην ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Δαμασκό να αναλάβει δράση άμεσα.

«Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει στους ειδικούς την πρόσβαση (…) το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Γιάν Έλιασον, που απέδωσε την απόφαση να μην δοθεί εντολή άμεσης διερεύνησης των καταγγελιών στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στην περιοχή αυτή τη στιγμή.

Οι σκληρές εικόνες στα βίντεο των σύριων ακτιβιστών με τα θύματα από την περιοχή της Γκούτα όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις του συριακού στρατού, έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα είναι μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και τονίζουν την ανάγκη να παραχθεί άμεση συνδρομή στα θύματα», δήλωσε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, πρέσβης της Αργεντινής στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Περτσεβάλ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν να “ριχτεί φως” στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό και χαιρέτησαν την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διερευνηθεί η υπόθεση. Πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη και να εξεταστεί η κατάσταση», είπε ακόμη η κ. Περτσεβάλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των περίπου 35 χωρών που ζήτησαν από τον επικεφαλής ερευνητή του ΟΗΕ Άκε Σέλστρομ του οποίου η ομάδα είναι αυτή τη στιγμή στη Συρία, να ερευνήσει τις καταγγελίες το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, δεν διατυπώθηκε κάποια επίσημη κοινή δήλωση για την καταγγελία περί χρήσης χημικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα -τα δύο από τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προσπαθούν από την αρχή της κρίσης στη Συρία να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ- ήταν αντίθετες με την υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης.

Αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να μεταβούν γρήγορα στην περιοχή, όπου υπάρχει η καταγγελία για χρήση χημικών, αλλά η Ρωσία θεωρεί πολύ πιθανό ότι πρόκειται για «προβοκάτσια», που ξεκίνησε η αντιπολίτευση, ενώ και η συριακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που αναφέρει «αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων».

Ο ΟΗΕ είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που είναι ήδη σε αποστολή στη Συρία, Άκε Σέλστρομ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να μπορέσει να ερευνήσει «στο πεδίο» τις καταγγελίες.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Πσάκι, απέφυγε να σχολιάσει εάν τυχόν χρήση χημικών όπλων από τη Συρία θα συνιστούσε πράγματι παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που είχε χαράξει πριν από ένα χρόνο σε σχέση με την παρέμβασή της στη Συρία η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Θεωρώ ότι είχαμε μιλήσει ήδη προ πολλών μηνών για κόκκινη γραμμή και για τον τρόπο που αυτή δεν έπρεπε να παραβιασθεί. Δεν μιλώ σήμερα για κόκκινες γραμμές. Δεν υπήρξε θέμα, ή συζήτηση, για κόκκινες γραμμές, δεν χαράσσω κόκκινες ζώνες», επεσήμανε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ελεύθερος ο Χόσνι Μουμπάρακ