Να μείνει η Βρετανία στην Ευρώπη ή να φύγει;

Να μείνει η Βρετανία στην Ευρώπη ή να φύγει;
Prime Minister David Cameron, speaking at the opening of the GAVI Alliance immunisations pledging conference in London, June 13 2011

Τι προβλέπει η πρόταση συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να αλλάξει η ίδια, σε μια προσπάθεια να πείσει τη Βρετανία να παραμείνει μέλος της. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς δημοψήφισμα, εντός του 2016, ως προς την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που τίθεται το θέμα, και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διχασμένο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ των 28 κρατών-μελών και των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων αποκάλυψαν την εβδομάδα που μας πέρασε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με την ελπίδα να ικανοποιηθούν οι Βρετανοί.

Ο Κάμερον έδωσε στην ΕΕ μια λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα ήθελε να δει να υλοποιούνται σε τέσσερα κρίσιμα πεδία, και η προτεινόμενη συμφωνία προσπαθεί τις λάβει όλες υπόψη.

Καταρχήν, θα επιτραπεί στη Βρετανία να περιορίζει τα επιδόματα για μετανάστες από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Πολλοί εργαζόμενοι από την ανατολική Ευρώπη έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία δεκαετία. Επίσης, θα μειωθούν και τα επιδόματα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταβάλλει στα παιδιά των μεταναστών εργαζομένων που παραμένουν στη χώρα τους.

Επίσης, βάσει της συμφωνίας η Βρετανία και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης δεν μπορούν να αναγκαστούν να συμβάλλουν με χρήμα στις διασώσεις χωρών της ευρωζώνης. Αυτό το ζήτημα ανέκυψε πέρυσι, όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προτείνει να χρησιμοποιήσουν πόρους της ΕΕ για να αποτρέψουν μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Κάμερον θέλει επίσης να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να εξαναγκάζεται από την ευρωζώνη να υιοθετεί νόμους. Ο ίδιος θα ήθελε η ΕΕ να αναγνωριστεί επίσημα ως μια «πολυ-νομισματική ένωση».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το προσχέδιο της πρότασης θέλει ακόμη δουλειά. Ελπίδα του είναι να επιτευχθεί τελική συμφωνία στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 18-19 Φεβρουαρίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το δημοψήφισμα θα οριστεί μάλλον για την 23η Ιουνίου και ο ίδιος θα υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Και οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να λάβουν μια πραγματικά κρίσιμη απόφαση.

Πηγή: fortune.com