Να πού πάνε κεφάλαια ύψους 98 δισ. δολαρίων

Να πού πάνε κεφάλαια ύψους 98 δισ. δολαρίων

Η φετινή παγκόσμια έκρηξη των venture capital - Πώς επενδύουν τα χρήματα τους. 

Ο όγκος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών φέτος έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο όλου του 2014. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προσέλκυσαν 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 – και είμαστε ακόμα στα μέσα Οκτωβρίου. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 88,7 δισεκατομμύρια δολάρια για όλη τη χρονιά.

Τα στοιχεία παρατίθενται σε μια νέα έκθεση από την KPMG και την CB Insights, η οποία εξετάζει τη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για το τρίτο τρίμηνο του 2015. «Υπάρχει πολύ χρήμα διαθέσιμο αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Άναντ Σανγουάλ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της CB Insights.

Ο αριθμός των γύρων χρηματοδότησης που ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας αυξήθηκε κατά 125% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εταιρειών των οποίων η αξία αποτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και πάνω· μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2015 προστέθηκαν 23 τέτοιες εταιρείες.

Όμως, η χρηματοδότηση σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης επιβραδύνεται. Το ποσοστό του συνολικού κεφαλαίου που πηγαίνει σε πρώιμες startup έχει μειωθεί για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και ανέρχεται πλέον στο 28% του συνόλου.

Είναι εμφανές ότι οι μεγάλες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών έχουν στρέψει την προσοχή τους σε νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης.

Επίσης, παρατηρείται μείωση των συμφωνιών και αύξηση της αξίας τους. Ενδεικτικά, το τρίτο τρίμηνο του 2015 είχε τον μικρότερο αριθμό γύρων χρηματοδότησης από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και δώθε.

«Πολύ χρήμα βρίσκεται στο κυνήγι των πολύ μεγάλων αποδόσεων που προσφέρουν οι hot εταιρείες» καταλήγει ο Σανγουάλ.

Ως προς τη γεωγραφική διασπορά της χρηματοδότησης, η Ασία κερδίζει την Ευρώπη στη μάχη της δεύτερης θέσης πίσω από τις σταθερά πρώτες ΗΠΑ, ως προς τον αριθμό και τον όγκο των χρηματοδοτήσεων.