Να ξετυλιχθεί το κουβάρι των εξοπλισμών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να ξετυλιχθεί το κουβάρι των εξοπλισμών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εξηγήσεις μετά τις αποκαλύψεις Κάντα.

Σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμέσου του τομέαρχη Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα, με αφορμή τη «δυσωδία των περίφημων εξοπλιστικών προγραμμάτων» που αναδεικνύεται από τις ομολογίες του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Ο κ. Δρίτσας παρατηρεί ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα «για σχεδόν τρεις δεκαετίες και με ευθύνη των εναλλασσόμενων στην Κυβέρνηση δυνάμεων του δικομματισμού επιτάχυναν την διόγκωση του δημοσίου χρέους και την έκρηξη των ελλειμμάτων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει επίσης πως «τελικά, πίσω από τις “ιδιαιτερότητες” και το “απόρρητο” του ράλι των εξοπλισμών κρύβονται μόνο μεσάζοντες, ελβετικές τράπεζες, μίζες σε υπεράκτιες εταιρείες και ένα απίστευτο κερδοσκοπικό πάρτι σε βάρος του ελληνικού λαού, στο όνομα πάντοτε της “εθνικής άμυνας”».

Διαβάστε ακόμη: Πολιτικό «σεισμό» αναμένεται να προκαλέσει η απολογία Κάντα

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι η δικαστική έρευνα θα φθάσει μέχρι τέλους και παραθέτει ερωτήματα, που -όπως αναφέρει- την υπερβαίνουν:

1. Το τσουνάμι μίζας, που περιγράφει ο κ. Αντώνης Κάντας, σταμάτησε ξαφνικά με την αποχώρησή του ή συνεχίζεται; Πόσες και ποιές συμβάσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού υπέγραψαν μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα ίδια πρόσωπα και ποιά είναι η εμπλοκή τους στην πίστωση από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων των αμαρτωλών συμβάσεων του παρελθόντος, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

2. Θα διερευνηθεί η σχέση των φυσικών προσώπων, των τραπεζών, των αριθμών λογαριασμών και των υπεράκτιων εταιρειών, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Αντώνης Κάντας με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και τα ονόματα της λίστας με τα εμβάσματα προς τράπεζες στο εξωτερικό και άλλες λίστες για τις οποίες έχει γίνει κατά καιρούς λόγος; Διασταυρώνονται τα καταγγελλόμενα στοιχεία με το σκάνδαλο Siemens και άλλα παρόμοια; Οι μίζες αφορούν προμήθειες μόνο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή και άλλων Υπουργείων;

3. Πότε επιτέλους η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα εφαρμόσει το Νόμο 2656/1998 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Ο.Ο.Σ.Α. για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές που υπεγράφη στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ την 15η Φεβρουαρίου 1999; Η Σύμβαση αυτή υποχρεώνει την Ελλάδα να θεσπίσει επαρκείς ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος όχι μόνο δημόσιων λειτουργών, αλλά και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.

4. Τέλος, με ποιες θεσμικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων, οι οποίες παραμένουν σχεδόν ίδιες με την εποχή του κ. Αντώνη Κάντα, προτίθεται η Κυβέρνηση να αναβαθμίσει την διαφάνεια στους εξοπλισμούς; Εφαρμόζονται τουλάχιστον οι «εγγυήσεις διαφάνειας» του Νόμου 3978/2011, που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε για να θεραπεύσει τη σκανδαλώδη αδιαφάνεια των προηγουμένων ετών στα εξοπλιστικά προγράμματα;

Τέλος, ο κ. Δρίτσας τονίζει ότι η Βουλή και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν δράσει. Ζητά από τον υπουργό Άμυνας «αμέσως μετά τις γιορτές να προσέλθει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να παρουσιάσει επαρκείς προτάσεις και μέτρα εγγυήσεων ότι η εποχή Τσοχατζόπουλου, Σμπώκου, Κάντα κλπ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ότι όλος ο μηχανισμός του υπουργείου, στρατιωτικός και πολιτικός, κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και θα βοηθήσει αποτελεσματικά την σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση».

Σχετική πρόταση θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανοίξει η Βουλή.