ΝΑΤΟ: Η συμμετοχή της Τουρκίας στην βορειοατλαντική συμμαχία δεν αμφισβητείται

ΝΑΤΟ: Η συμμετοχή της Τουρκίας στην βορειοατλαντική συμμαχία δεν αμφισβητείται

Τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος μεγάλης αξίας, που συνεισφέρει σημαντικά στις κοινές προσπάθειες του ΝΑΤΟ.

Η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε σήμερα ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην βορειοατλαντική συμμαχία «δεν τελεί υπό καμιά αμφισβήτηση» και πως η Άγκυρα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη στήριξη της συμμαχίας έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο ακολούθησαν εκκαθαρίσεις στις κρατικές δομές της Τουρκίας, με κύριο στόχο τις ένοπλες δυνάμεις.

«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος μεγάλης αξίας, που συνεισφέρει σημαντικά στις κοινές προσπάθειες του ΝΑΤΟ… Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται», ανέφερε η εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για την σταθερότητα της Τουρκίας, χώρα μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία έχει εκφράσει οργή για την αντίδραση της Δύσης στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θεωρώντας ότι την Ευρώπη απασχολούν περισσότερο τα δικαιώματα των πραξικοπηματιών παρά τα γεγονότα, ενώ επικρίνει την απροθυμία των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια και η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη και δήλωσε πως η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν μαζί του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πούτιν του εξέφρασε την αλληλεγγύη του, ήταν μια «ψυχολογική ώθηση».

«Ο Γενικός Γραμματέας του NATO (σ.σ. Γενς Στόλτενμπεργκ) μίλησε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της νύχτας της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος και αργότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του NATO.

Κατόπιν, ο Στόλτενμπεργκ «καταδίκασε με έντονο τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος» κι επανέλαβε την «απόλυτη στήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς» στην Τουρκία, υπενθύμισε η Λουνγκέσκου. «Η Συμμαχία μας είναι προσηλωμένη στην κοινή άμυνα και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των δικαιωμ