NBG Business Seeds: Το νέο «πρόσωπο» της Εθνικής Τράπεζας και το «στοίχημα» των startups

NBG Business Seeds: Το νέο «πρόσωπο» της Εθνικής Τράπεζας και το «στοίχημα» των startups

Oι Γιώργος Καμέτας και Σπύρος Αρσένης μιλούν για τα 10 χρόνια στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και περιγράφουν τα επόμενα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας. 

Η Εθνική Τράπεζα έχει παράδοση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανέκαθεν λειτουργούσε ως πυρήνας στήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης μέσω των παραδοσιακών τραπεζικών εργαλείων. Ισθμός της Κορίνθου, Γέφυρα Ρίου- Αντίρριου είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα έργα καινοτομίας που άλλαξαν τη χώρα και η Εθνική έβαλε την υπογραφή της. Σήμερα η Τράπεζα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις και «συστήνεται» εκ νέου παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η καινοτομία μετατοπίζεται στον τεχνολογικό κλάδο, με τις εταιρείες να δεσμεύονται για την εξυγίανση μιας σειράς διαδικασιών, αλλά και στο πώς θα δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα.

Πιστή στις δεσμεύσεις της για στήριξη της καινοτομίας, η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης της νεοφυούς  επιχειρηματικότητας σε όλο το φάσμα της, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης και χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα – το διαγωνιστικό κομμάτι και το κομμάτι υποστήριξης των εταιρειών.

Εδώ και επτά χρόνια η Τράπεζα τρέχει το δικό της πρόγραμμα με στόχο την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, το NBG Business Seeds. Από το 2010 οι πιο καινοτόμες εταιρείες έχουν στραφεί προς την Εθνική Τράπεζα για στήριξη. O Γιώργος Καμέτας, επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής στην Εθνική Τράπεζα και υπεύθυνος του προγράμματος NBG Business Seeds, εξηγεί στο Fortunegreece.com πώς όταν την πρώτη χρονιά 353 ομάδες κατέθεσαν την αίτησή τους για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές φοβούμενες πως κάποιος άλλος θα κλέψει την ιδέα τους. Χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να πείσουν τους συμμετέχοντες πως η Τράπεζα είναι εκεί για να τους βοηθήσει να υλοποιήσουν το όραμα τους, φέρνοντας τους σε επαφή με πελάτες και επενδυτές.

καμετας
Γιώργος Καμέτας

Επτά χρόνια αργότερα, ο Διαγωνισμός “Καινοτομίας & Τεχνολογίας”, μέρος του NBG Business Seeds​, έχει εξελιχθεί σε έναν απ’ τους σημαντικότερους θεσμούς στη χώρα στο κομμάτι της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δείχνοντας μια απαράμιλλη συνέπεια και δημιουργώντας σταθερές σχέσεις με τους σημαντικότερους φορείς της ελληνικής οικονομίας. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καμέτας, το ίδιο το πρόγραμμα μεγάλωσε και αναπτύχθηκε σαν να ήταν μια startup, δημιούργησε συνέργειες με άλλους φορείς και έφτασε από ένα πιλοτικό στάδιο στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Γνωρίζοντας ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μια ομάδα να ξεχωρίζει και ποιες είναι οι ανάγκες τις ίδιας της αγοράς. «Η επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό» προσθέτει.

Με το βλέμμα στραμμένο σε τρεις κατηγορίες, Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον και Τεχνολογία, Πολιτισμός και Τεχνολογία, η Τράπεζα καλεί τους νέους που έχουν καινοτόμες ιδέες να καταθέσουν την αίτηση τους.

Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από μέλη της Εθνικής σε συνεργασία με τα οχτώ μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κλπ.), ώστε να αναδείξουν τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες που πηγάζουν από τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και τους παραγωγικούς χώρους.

Οι ομάδες που προκρίνονται στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού υποβάλλουν πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο για την υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη φάση αυτή του Διαγωνισμού μπορούν να συμμετέχουν απευθείας και νικητές επιλεγμένων από την Εθνική Τράπεζα διαγωνισμών πανεπιστημίων, όπως ο Διαγωνισμός Εnnovation του ΟΠΑ, αλλά και ομάδες που διακρίνονται στο πρόγραμμα ekinisiLAB του ΣΕΒ. Έπειτα από μια διαδικασία δύο φάσεων η Επιτροπή θα καταλήξει στους τέσσερις νικητές που θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα ύψους περίπου 40 χιλιάδων ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Για την Εθνική, όλες οι εταιρείες αξίζουν μια ευκαιρία, γι’ αυτό σε επιλεγμένες ομάδες που δεν πέρασαν στη Β’ Φάση δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, όπως το Match and Develop, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στοχεύει στο να προμηθεύσει τους συμμετέχοντες με τη γνώση, τα απαραίτητα εργαλεία και τις στρατηγικές που απαιτούνται προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή ομάδων που έχουν ήδη χαράξει μια λαμπρή πορεία και μπορούν να συμβουλέψουν τους νεώτερους ή ακόμα και να δημιουργήσουν ένα έδαφος συνεργασιών.

Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων που έχουν διακριθεί. Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΣΕΒ ομάδες παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας, λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon και της Microsoft, δωρεάν υπηρεσίες της Google και της Census, ενώ τους παρέχονται υπηρεσίες incubation σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον incubator 1776 με έδρα τις Η.Π.Α. Επίσης, για την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με τη Grant Thornton σε φορολογικό επίπεδο, την Endeavor Greece, το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο και τη Watson Farley & Williams που θα αναλάβει τη νομική καθοδήγηση των ομάδων.

Όπως τονίζει ο Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, οι συνεργασίες αυτές με εταιρείες όπως η Amazon είναι που δίνουν προστιθέμενη αξία στο πρόγραμμα. Τα εργαλεία αυτά απευθύνονται σε ώριμες ομάδας που είναι έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα, ενώ όπως αποκάλυψε σύντομα οι ομάδες θα μπορούν να λάβουν καθοδήγηση απ’ τους ανθρώπους του Facebook. Αξίζει να αναφερθεί, άλλωστε, πώς σύμφωνα με έρευνες μικρομεσαίες εταιρείες και startups, που έλαβαν στήριξη σε θέματα καινοτομίας, είναι τελικά εκείνες οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να αντισταθούν στη κρίση και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

arsenis
Σπύρος Αρσένης

Το αρχικό κεφάλαιο της Εθνικής, ανήλθε στα 15 εκατομμύρια ευρώ, όλα με πόρους της ίδιας της Τράπεζας. Από αυτά, περίπου 6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί σε ομάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» , αλλά και σε εταιρείες που η τράπεζα έχει αποφασίσει να υποστηρίξει με τρεις τρόπους: μέσω συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο (equity  financing), με δάνεια ειδικού σκοπού για ανάπτυξη δραστηριοτήτων και με ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές.

Όπως εξηγεί ο κ. Αρσένης όλα αυτά είναι εργαλεία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των εταιρειών, ενώ τονίζει πώς το πρόβλημα για την Εθνική δεν είναι η άντληση κεφαλαίων, αλλά η έλλειψη των υπόλοιπων στοιχείων και εργαλείων που θα κάνουν μια startup να αξίζει εκατομμύρια, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να παρουσιάζει εξωστρέφεια.

Μια εταιρεία που φάνηκε να ανταποκρίνεται σε αυτό το μοντέλο είναι η blueground. Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αποφάσισε να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ενώ συνέβαλε στην ένταξη της startup στο δίκτυο της Endeavor. Με έναν αυξητικό ρυθμό ανάπτυξης και παρουσία στο εξωτερικό, η εταιρεία εξασφάλισε χρήματα και από άλλους επενδυτές όπως το VentureFriends, ενώ η Εθνική “έβγαλε” περίπου δύο φορές την αρχική της επένδυση. «Είδαμε ολόκληρη την εξέλιξη της εταιρείας, από επίπεδο seed μέχρι τη δραστηριοποίηση της στο εξωτερικό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλαμε στη διαδικασία αυτή» δηλώνει ο κ. Αρσένης.

Μάλιστα, ο κ. Αρσένης αποκαλύπτει πως ένα απ’ τα «δυνατά» χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι το γεγονός ότι η ομάδα της Εθνικής αποτελείται από ανθρώπους με πολύ διαφορετικό background και μπορούν έτσι να προσφέρουν μια καθοδήγηση σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. «Εμείς χρηματοδοτούμε όλες εκείνες τις ομάδες που θέλουν να φέρουν έναν νέο αέρα και έχουν περιθώριο ανάπτυξης» αναφέρουν ο Γιώργος Καμέτας και ο Σπύρος Αρσένης. Γι’ αυτό φορείς καινοτομίας που θα στείλουν τις προτάσεις τους, θα βρουν ένα «κανάλι» στήριξης μέσα απ’ τα διάφορα προγράμματα της Τράπεζας, όπως για παράδειγμα το Be finnovative που απευθύνεται σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του fintech.

Όπως αποκαλύπτουν, μάλιστα, σύντομα θα χρηματοδοτήσουν έξι ακόμα εταιρείες (equity  financing) και αρκετές ακόμα θα λάβουν δανειοδοτήσεις.

«Δε κοιτάμε εταιρείες “πυροτεχνήματα” αλλά εταιρείες με ουσία και βιωσιμότητα» δηλώνουν, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζουν πώς το NBG Business Seeds είναι πρωτίστως ένα πρόγραμμα υποστήριξης, συμβουλευτικής και συνεργασίας, παρά ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. «Θέλουμε να στηρίξουμε κάθε ομάδα, όπου κι αν βρίσκεται. Πλέον η Εθνική δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της» προσθέτει ο Γιώργος Καμέτας. «Η δέσμευση έρχεται απ’ τα ανώτερα κλιμάκια της Τράπεζας» συμπληρώνει ο Σπύρος Αρσένης.

Όσον αφορά σε όσα χρήματα δεν έχουν διατεθεί ακόμα για τη στήριξη των startups στην Ελλάδα, αν και ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του JEREMIE, τα στελέχη της Εθνικής εξηγούν ότι πόροι υπάρχουν αλλά όχι πάντα και οι κατάλληλες εταιρείες για να επενδυθούν. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα περιπτώσεις εταιρειών που έλαβαν χρήματα ενώ δεν ήταν ώριμες, και τελικά δε μπόρεσαν να τα αξιοποιήσουν σωστά.

Με το νέο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) να βρίσκεται υπό σύσταση, δεν θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για το πώς η νέα αυτή επενδυτική πλατφόρμα που συνδυάζει τη χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος.

Να υπενθυμίσουμε πώς η δύναμη πυρός της νέας επενδυτικής πλατφόρμας του Ταμείου Συμμετοχών θα είναι αρχικά 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Ο κ. Καμέτας αναφέρει πώς η Εθνική εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει χρήματα απ’ το Ταμείο των Ταμείων, ενώ θα αναζητήσει συνέργιες με άλλα επενδυτικά σχήματα, όπως άλλωστε έχει κάνει μέχρι τώρα και με Jeremie Funds που έχουν στηρίζει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Η Εθνική έχει μια παράδοση στις συνεργασίες. Αρκετές απ’ τις χρηματοδοτήσεις μας έχουν γίνει σε συνεργασία με άλλα VC όπως το PJ Tech Catalyst Fund και το Openfund. Δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά τους άλλους, αλλά προσπαθούμε να βρούμε μια “χρυσή τομή” με όσους έχουμε το ίδιο όραμα. Το μοναδικό που μας ανησυχεί ξανά είναι το ύψος των επενδύσεων» δηλώνει ο Σπύρος Αρσένης.