Η Endeavor μέσα από τα μάτια των συνεργατών της

Η Endeavor μέσα από τα μάτια των συνεργατών της

To παγκόσµιο δίκτυο επιχειρηµατικότητας κλείνει τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και µετράει ήδη 14 ανερχόµενες επιχειρήσεις στο πάνελ του.

‘Oταν το δίκτυο της Endeavor άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, είχε ως βασικό στόχο να προωθήσει και να υποστηρίξει την υγιή και καινοτόµo ελληνική επιχειρηµατικότητα.

Σήµερα, έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια και κάτω από  δύσκολες οικονοµικές συνθήκες, η Endeavor Greece έχει καταφέρει να στήσει ένα δίκτυο από 14 ελληνικές εταιρείες και να αυξήσει την επιρροή της στην ελληνική επιχειρηµατική σκηνή µε στοχευµένες έρευνες και κινήσεις. 

Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους: Από το 2012 οι ελληνικές επιχειρήσεις του δικτύου της Endeavor πέτυχαν αύξηση του τζίρου τους κατά 113%, έχοντας πλέον παρουσία σε 50 χώρες, ενώ έλαβαν χρηµατοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ από επενδυτές.

H Endeavor από την αρχή στόχευσε στις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις µε εξωστρεφή προσανατολισµό, παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον εκσυγχρονισµό της οργανωτικής δοµής τους, την ορθή παραγωγική στόχευση, την αναζήτηση επωφελούς χρηµατοδότησης και τo «άνοιγµα» των διεθνών αγορών.

Όπως εξηγούν τα στελέχη της στην Ελλάδα, η διαδικασία επιλογής των εταιρειών από µόνη της δίνει µεγαλύτερη αξιοπιστία στο δίκτυο.

Τα κριτήρια βάζει η Endeavor Global και για όσους επιχειρηµατίες  κάνουν αίτηση ακολουθεί σειρά συνεντεύξεων στις οποίες συµµετέχουν τα µέλη του διοικητικού συµβουλίου, αλλά και άνθρωποι που είναι ηγέτες στον χώρο τους − είτε πρόκειται για επιχειρηµατίες είτε για έµπειρα στελέχη.

Οι εταιρείες που ολοκληρώνουν επιτυχώς τον κύκλο των συνεντεύξεων παρουσιάζονται ενώπιον του διεθνούς πάνελ επιλογής, το οποίο πραγµατοποιείται κάθε δύο µήνες σε διαφορετική χώρα, και συµµετέχουν όλα τα τοπικά γραφεία. Οι επιχειρήσεις που επιλέγονται εκεί −συνήθως επτά στις δέκα− εισέρχονται επισήµως στο παγκόσµιο δίκτυο της Endeavor.

Στόχος της Endeavor για την Ελλάδα είναι εντός των επόµενων τεσσάρων ετών να µπουν στο δίκτυό της 50 επιχειρήσεις, κάτι το οποίο, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της, αναµένεται να δηµιουργήσει τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας.

Για την εµπειρία της συνεργασίας τους µε την Endeavor, ο Χρήστος Παπαδηµητρίου, ο Οδυσσέας Ντότσικας, ο Γιώργος Βενιέρης  και ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου µίλησαν στο Fortune.

Χρήστος Παπαδηµητρίου – CEO της ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Η καλαµατιανή εταιρεία παράγει προϊόντα, ανάµεσα στα οποία βαλσάµικο ξίδι και σταφίδα, και τα διαθέτει σε 34 χώρες του κόσµου, µε παραγωγική αιχµή της τις ποικιλίες κρέµας βαλσάµικου. Από τον Ιούνιο η εταιρεία µπήκε στις αγορές του Ντουµπάι και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων, project στο οποίο η συµβολή της Endeavor ήταν καθοριστική.  

«Όντας η πρώτη εταιρεία του χώρου ποτών και των τροφίµων που µπήκαµε στο δίκτυο της Endeavor, πήραµε απαντήσεις για το πώς θα µπορούσαµε να εξελίξουµε την οργανωτική δοµή µιας µικροµεσαίας ελληνικής επιχείρησης και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς της. Η πρόσβαση σε τόση συσσωρευµένη πείρα πολύ εξειδικευµένων στελεχών, την οποία µοιράζονται απλόχερα µαζί σου, και µάλιστα πάνω στο δικό σου αντικείµενο, είναι κάτι που πριν την Endeavor δεν µπορούσαµε να φανταστούµε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει».

Οδυσσέας Ντότσικας – Ιδρυτής της Think Digital Group

Είναι ένα από τα µεγαλύτερα δίκτυα οnline µέσων στη ΝΑ Ευρώπη. Ο όµιλος διαθέτει γραφεία σε επτά χώρες και πελάτες σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερα από 120 άτοµα. Για το 2016, ο κύκλος εργασιών αναµένεται να φτάσει
τα 20 εκατ. ευρώ.

«Οι τρεις βασικοί στόχοι µας ήταν η επέκτασή µας στις διεθνείς αγορές, η πρόσβαση σε χρηµατοδότηση και η δικτύωση. Μέσω του ευρύτερου δικτύου της Endeavor, λάβαµε πολύ σηµαντική βοήθεια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων µας στο εξωτερικό. Όταν θελήσαµε να ξεκινήσουµε στο Ντουµπάι, µιλήσαµε µε το τοπικό γραφείο για να µας φέρουν σε επαφή µε τους ανθρώπους που χρειαζόµασταν, ώστε να προχωρήσουµε και να συστήσουµε την εταιρεία. Επιπλέον, µας βοήθησαν να δούµε τη “µεγάλη εικόνα” και να δοµήσουµε εσωτερικά κάποια πράγµατα µε καλύτερο τρόπο, όπως η αναµόρφωση του τµήµατος HR της εταιρείας».

Γιώργος Βενιέρης National Accounts Manager της Green Cola Company

H ελληνική cola κερδίζει µερίδια σε χρόνο ρεκόρ και πλέον, µέσω ενός συστήµατος franchising που έχει αναπτύξει, πέτυχε επέκταση σε Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Βέλγιο, Βαλκάνια, Αυστραλία, Γερµανία και Ισραήλ.

«Εξαρχής αναζητούσαµε τα δίκτυα µε τα οποία θα εξαπλωθούµε παράλληλα σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Αναζητώντας διεξόδους και λύσεις, η Endeavor ήταν για εµάς η ιδανική επιλογή. Αυτό που πρακτικά µας προσέφερε είναι ένα πολύπλευρο mentoring, και όχι µόνο αποκλειστικά για τον κλάδο των αναψυκτικών. Στελέχη πολυεθνικών και επιχειρηµατίες µάς έδειξαν τον τρόπο µε τον οποίο κατάφεραν στις δικές τους περιπτώσεις να αναπτυχθούν σε ένα παγκόσµιο περιβάλλον. Αποκτήσαµε έτσι µια συνολική εικόνα για το πώς µπορείς να εξελιχθείς επιχειρηµατικά πέρα από τα σύνορα της χώρας σου, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές».

Aλέξανδρος Χατζηελευθερίου – Co-founder και CEO της Blueground

H ελληνική startup κατάφερε να µπει δυναµικά στον χώρο της διαχείρισης οικιστικών ακινήτων. Με νέα χρηµατοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από τη VentureFriends Fund και την καθοδήγηση της Endeavor, µπαίνει στις αγορές της Τουρκίας και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων.

 «Η Endeavor είναι ένας οργανισµός ο οποίος βοηθά στοχευµένα την επιχειρηµατικότητα κυρίως σε αναπτυσσόµενες αγορές. Η φιλοσοφία τους είναι να ενισχύσουν εταιρείες που έχουν την προοπτική να µεγαλώσουν και να δηµιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η φιλοσοφία µας ταίριαξε απόλυτα µε τη δική τους. Μιλήσαµε µε έµπειρους ανθρώπους που µας βοήθησαν σε συµβουλευτικό επίπεδο, σε επίπεδο υπηρεσιών από χώρους εργασίας µέχρι νοµικές υπηρεσίες, αλλά και στο networking, για το δίκτυο που προσπαθούµε να χτίσουµε στο εξωτερικό για την ενίσχυση της εταιρείας και την προσέλκυση επενδυτών.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο Fortune Ιουλίου που κυκλοφορεί