ΝΔ: Πυρά κατά Μίχαλου και Αγοραστού με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση

ΝΔ: Πυρά κατά Μίχαλου και Αγοραστού με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (K) μιλάει με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/SIMELA PANTZARTZI

Οι ψηφοφόροι τους θα κρίνουν Μίχαλο και Αγοραστό για την αποδοχή της πρόσκλησης Τσίπρα.

Απορία, ενόχληση και οργή έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ η παρουσία και συμμετοχή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνου Μίχαλου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της ΕΝ.ΠΕ Κώστα Αγοραστού στην οργανωτική επιτροπή διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η σύσταση και σύνθεση της οποίας αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ήδη από την επίσημη αντίδραση της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω επιτροπή είχε χαρακτηριστεί «χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος» με την επιπλέον επισήμανση  ότι πρόκειται για «τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις» που έχουν στόχο να συγκαλύψουν την «κυβερνητική κατάρρευση», ήταν φανερό ότι τα δύο γαλάζια στελέχη έρχονταν σε αντίθεση με την επίσημη θέση του κόμματος.

Στο παρασκήνιο τα στελέχη της ΝΔ μιλάνε με πολύ σκληρά λόγια για την επιλογή τόσο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας όσο και του προέδρου της ΚΕΕΕ. «Αυτοί που συμμετέχουν κρίνονται και κρίνονται απ’ αυτούς που τους έχουν ψηφίσει» λένε με νόημα στελέχη της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «τόσο ο κ. Αγοραστός όσο και ο κ. Μίχαλος την ώρα που η χώρα καταρρέει με ευθύνη της κυβέρνησης, επιλέγουν να συμμετάσχουν σε μια εξωθεσμική επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος».

«Ακατανόητη» χαρακτηρίζουν ορισμένα στελέχη τη στάση των Κώστα Αγοραστού και Κωνσταντίνου Μίχαλου, ενώ άλλα γαλάζια στελέχη εξέφραζαν απλά την έκπληξή τους όταν πληροφορήθηκαν τη συμμετοχή των δύο αυτών στελεχών σε μια επιτροπή που όρισε ο πρωθυπουργός, για ένα (ακόμα) θέμα, όπως αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος, στο οποίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκλείσει κάθε πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης.

Την ίδια στιγμή, που οι τόνοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί για Μίχαλο και Αγοραστό, στη ΝΔ επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα Τζιτζικώστα ο οποίος τελικά επέλεξε να μη συμμετάσχει στην επιτροπή διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες η κρούση από το Μαξίμου για τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έγινε. Ο ίδιος το σκέφτηκε αρκετά και ταλαντεύτηκε, αποφασίζοντας τελευταία στιγμή να μην αποδεχτεί την πρόσκληση της κυβέρνησης, καθώς θα ερχόταν εκ νέου αντιμέτωπος με την Πειραιώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι που εκφράστηκε θετικά για τις προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά σε αγκάθι για το εσωτερικό της ΝΔ. Το πιο σοβαρό κρούσμα ήταν η έκφραση τριών διαφορετικών γραμμών για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφραστεί υπέρ της εκλογής από τη βουλή με ταυτόχρονη αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής προέδρου, η κα Μπακογιάννη καθώς και οι καραμανλικοί τάσσονται υπέρ της απευθείας εκλογής από το λαό και ο κ. Μεϊμαράκης έχει εκφράσει τη θέση της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά για εκλογή από το λαό σε περίπτωση που η βουλή αδυνατεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: news247.gr