«Ναι» από την Επιτροπή της Γερουσίας στον διορισμό του «εκλεκτού» του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο

«Ναι» από την Επιτροπή της Γερουσίας στον διορισμό του «εκλεκτού» του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο
epa07053026 US Supreme Court nominee Brett Kavanaugh pauses while testifying during the Senate Judiciary Committee hearing on the nomination of Brett Kavanaugh to be an associate justice of the Supreme Court of the United States, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 27 September 2018. US President Donald J. Trump's nominee to be a US Supreme Court associate justice Brett Kavanaugh is in a tumultuous confirmation process as multiple women have accused Kavanaugh of sexual misconduct. EPA/JIM BOURG / POOL

Ο διορισμός του Μπρετ Κάβανο, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πόρισμα του FBI που ερευνά της κατηγορίες σε βάρος του περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας ψήφισε σήμερα υπέρ του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο διορισμός του Κάβανο, τον οποίο έχει προτείνει για την θέση αυτή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ έναντι 10 κατά. Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές τον υπερψήφισαν, ενώ οι Δημοκρατικοί τον καταψήφισαν.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ μόνο εφόσον αναβληθεί για μία εβδομάδα η συνεδρίαση της ολομέλειας για την επικύρωση του διορισμού, προκειμένου να ερευνήσει η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), στο διάστημα αυτό, τις κατηγορίες σε βάρος του Κάβανο περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τσακ Γκράσλεϊ είπε ότι θα συνηγορήσει υπέρ της αναβολής της συνεδρίασης της ολομέλειας για μία εβδομάδα, όμως σχολίασε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων της Γερουσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι δεν έχει σκεφθεί «ούτε στο ελάχιστο» εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η Γερουσία δεν εγκρίνει τον διορισμό του υποψηφίου που έχει προτείνει ο ίδιος για το Ανώτατο Δικαστήριο, του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις ακροάσεις στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσων μια «φανταστική στιγμή» στην ιστορία της χώρας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των γερουοσιαστών. «Θα αφήσω τη Γερουσία να το χειριστεί. Εκείνοι θα λάβουν τις αποφάσεις» είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49) και για αυτό είναι κρίσιμης σημασίας τι θα ψηφίσουν οι μέχρι και σήμερα αναποφάσιστες, μετριοπαθείς γερουσιάστριες Λάιζα Μουρκόφσκι και Σούζαν Κόλινς. Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός, ο Τραμπ είπε ότι «η Μουρκόφσκι και η Κόλινς πρέπει να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik