Νέα αμερικανική «επίθεση» κατά της Huawei – «Θα κατασκοπεύει τους πελάτες μας»

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή που της προσφέρουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας, που αγοράζουν συσκευές και συστήματα Huawei δεν γνωρίζουν τον βαθμό πρόσβασης της εταιρείας στις επικοινωνίες τους.

Την εταιρεία Huawei και τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν Αμερικανοί αξιωματούχοι για τοποθέτηση «Δούρειου Ίππου» στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πελατών της, με στόχο την κατασκοπεία. Η The Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι Κινέζοι κατασκευαστές συσκευών υψηλής τεχνολογίας τοποθετούν τέτοια συστήματα στα δίκτυά τους, όπως στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 4G, που πούλησαν το 2009. «Διαθέτουμε αποδείξεις ότι η Huawei έχει την ικανότητα να διεισδύει μυστικά σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αποκτώντας πρόσβαση σε ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα χρηστών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή που της προσφέρουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας, που αγοράζουν συσκευές και συστήματα Huawei δεν γνωρίζουν τον βαθμό πρόσβασης της εταιρείας στις επικοινωνίες τους. Τους ισχυρισμούς αυτούς διέψευσε ο Αντι Πέρντι, επικεφαλής ασφαλείας της Huawei: «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και ψευδείς. Ουδέποτε αποκτήσαμε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών». Η νέα αμερικανική «επίθεση» κατά της κινεζικής εταιρείας ακολουθεί την απόφαση-έκπληξη της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, η οποία επέλεξε να εντάξει τη Huawei στον όμιλο εταιρειών που θα κατασκευάσει το καινοτόμο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G στη χώρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε παράταση 45 ημερών στις αμερικανικές εξαγωγές υλικών προς την κινεζική Huawei Technologies Co Ltd

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι έδωσε παράταση 45 ημερών προκειμένου οι αμερικανικές εταιρίες να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με την κινεζική Huawei Technologies Co Ltd. Μετά την καταγραφή της Huawei στην «μαύρη λίστα» των εταιριών που προκαλούν ανησυχίες εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέτρεψε στην κινεζική εταιρία να αγοράσει μερικά υλικά που παράγονται από αμερικανικές εταιρίες, μέσω μιας σειράς παρατάσεων.

Το υπουργείο έκανε τις κινήσεις αυτές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν οι πελάτες της Huawei, αρκετοί από τους οποίους έχουν αναλάβει την διαχείριση δικτύων επικοινωνιών σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συζητάει την περαιτέρω ενίσχυση των περιορισμών στις πωλήσεις στην Huawei υλικών που παράγονται στις ΗΠΑ. Η Huawei δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις. Η τρέχουσα άδεια εξαγωγών προς την Huawei λήγει την 16η Φεβρουαρίου.