Νέα διαπραγμάτευση για τους στόχους των πλεονασμάτων του 2021 προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Νέα διαπραγμάτευση για τους στόχους των πλεονασμάτων του 2021 προανήγγειλε ο Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, Αθήνα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την καραντίνα έχουν εκτοξεύσει το χρέος και η συμφωνία για πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 μοιάζει αδύνατη.

Νέα διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους πιστωτές για τους στόχους του μεταμνημονιακού προγράμματος, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο CBNC, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν υπάρχουν αυτοί οι στόχοι για το 2020 και θα συζητήσουμε με τους υπουργούς οικονομικών στο Eurogroup τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις από το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2018 κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει φέτος το 196,4% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει στο 182,6% το 2021, από 176,6% το προηγούμενο έτος.

«Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους το 2020, αλλά την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση ενώ θα καταγράψουμε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών – μελών το 2021», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.