Νέα επιτυχία για την Lockheed Martin: Έκλεισε συμφωνία-μαμούθ με το Πεντάγωνο

Νέα επιτυχία για την Lockheed Martin: Έκλεισε συμφωνία-μαμούθ με το Πεντάγωνο

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Το Πεντάγωνο μόλις ανέθεσε στον αμερικανικό κολοσσό της αμυντικής βιομηχανίας την Lockheed Martin μια νέα συμφωνία-μαμούθ για την αγορά νέων stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Η συμφωνία, αξίας 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει την προμήθεια 255 stealth μαχητικών F-35, με τα 106 από τα 255 μαχητικά F-35 να προορίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, 64 F-35A για την Πολεμική Αεροπορία, 26 F-35B για τους Πεζοναύτες και 16 F-35C για το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα υπόλοιπα 149 F-35 πιστεύεται ότι είναι για ξένους πελάτες. Από αυτά, τα 17 θα αγοραστούν από την Βρετανία, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Βρετανού ΥΠΑΜ. Η συμφωνία αυτή σημαίνει πως μέχρι το τέλος του 2022 η Βρετανία θα διαθέτει 35 απ’ αυτά τα «αόρατα» μαχητικά. Η Βρετανία έχει ανακοινώσει πως στη συνολική διάρκεια του προγράμματος θα αγοράσει 138 αεροσκάφη, τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin με συμμετοχή και της βρετανικής εταιρείας BAE Systems.

Η Lockheed Martin θα λάβει προκαταβολή ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγγελία που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Οι περισσότερες εργασίες κατασκευής των νέων F-35, θα εκτελούνται στις ΗΠΑ, όμως μερικές από αυτές θα διεξαχθούν σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία.

Το πρόγραμμα F-35 έχει δεχθεί την έντονη κριτική της αμερικανικής κυβέρνησης εξαιτίας της χαμηλής αρχικής ποιότητας παραγωγής και των υψηλών τιμών.