Νέα εποχή για Nissan, Renault και Mitsubishi μετά το σκάνδαλο του πρώην ηγέτη τους

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σύλληψη του Carlos Ghosn και οι βαριές κατηγορίες εναντίον του έφεραν δραστικές αλλαγές στη διοίκηση της μεγάλης συμμαχίας.

 

Nissan, Renault και Mitsubishi πήραν τη μεγάλη απόφαση της αναδιανομής των κεντρικών αποφάσεων που αφορούν τον διοικητικό τους όμιλο, έπειτα από το τεράστιο σκάνδαλο του προέδρου και των τριών εταιρειών, Carlos Ghosn.

Ο Ghosn αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και δέκα χρόνια για οικονομικές απάτες και οι τρεις εταιρείες προσπαθούν να διαχειριστούν τη ζημιά που έχει ήδη γίνει αλλά και να διατηρήσουν, παράλληλα, τη συμμαχία τους ζωντανή.

Ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard θα είναι ο νέος πρόεδρος της συμμαχίας, ενώ ο CEO της Nissan, Hiroto Saikawa, ο CEO της Renault, Thierry Bollore και ο CEO της Mitsubishi, Osamu Masuko θα είναι τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το ΔΣ θα συνεδριάζει κάθε μήνα σε Τόκιο ή Παρίσι.

Ο Carlos Ghosn ήταν ο αρχιτέκτονας αυτής της συμμαχίας, όμως έπειτα από τις αποκαλύψεις αποπέμφθηκε από τη θέση του προέδρου της Nissan και της Mitsubishi μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2018, και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Renault τον Ιανουάριο του 2019. Το πλάνο του Ghosn προέβλεπε ότι την προεδρία της συμμαχία θα την καθόριζε η Nissan, όμως τώρα τα ηνία πέρασαν στην Renault.

«Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για τη συμμαχία μας. Δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά τους μετόχους και τις παράλληλες μετοχές οι οποίες παραμένουν ως έχουν», είπε σε δήλωσή του στο Reuters ο Senard.