Νέα έρευνα: Πώς ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου των εφήβων

Νέα έρευνα: Πώς ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου των εφήβων
Photo: pixabay.com
Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανέλυσαν 12 μελέτες που περιλάμβαναν 237 παιδιά και εφήβους (10-19 ετών) με διαγνωσμένο εθισμό στο διαδίκτυο από το 2013 έως το 2023.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και επηρεάζει τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των εφήβων, όπως ανακάλυψε μια βρετανική μελέτη.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανέλυσαν 12 μελέτες που περιλάμβαναν 237 παιδιά και εφήβους (10-19 ετών) με διαγνωσμένο εθισμό στο διαδίκτυο από το 2013 έως το 2023. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να εξεταστεί η αλληλεπίδραση των εγκεφαλικών περιοχών τους κατά την ανάπαυση και την ολοκλήρωση εργασιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου σε κατάσταση ηρεμίας και μειωμένη λειτουργική συνδεσιμότητα στο δίκτυο εκτελεστικού ελέγχου, που σχετίζεται με την ενεργό σκέψη. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με εθιστικές συμπεριφορές και προβλήματα στην ψυχική υγεία, την ανάπτυξη, την πνευματική ικανότητα και τον σωματικό συντονισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη φάση της ανάπτυξης, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, τη γνωστική ικανότητα και την προσωπικότητα, γεγονός που καθιστά τον εγκέφαλο ιδιαίτερα ευάλωτο στον εθισμό στο διαδίκτυο», εξήγησε ο Μαξ Τσανγκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συμπεριφορικές και αναπτυξιακές αλλαγές, επηρεάζοντας τη ζωή των εφήβων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στη διατήρηση σχέσεων και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ψέματα για τη διαδικτυακή δραστηριότητα και διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο».

Ο Τσανγκ προσέθεσε ότι «οι γιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν θεραπείες που στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ή να προτείνουν ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση των βασικών συμπτωμάτων του εθισμού στο διαδίκτυο».

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης των γονέων για τον εθισμό στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι οι γονείς που γνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια του εθισμού μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο στην οθόνη και να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Mental Health».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: