Νέα έρευνα: Τι φοβούνται περισσότερο οι CEO

Νέα έρευνα: Τι φοβούνται περισσότερο οι CEO

Η Conference Board δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα μιας έρευνας γνώμης 555 διευθύνοντων συμβούλων παγκοσμίως. Τι κάνει τους CEO να "χάνουν τον ύπνο τους";

του Άλαν Μάρεϊ

Η έρευνα γνώμης δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης βρίσκεται στην 1η θέση των ανησυχιών των CEO – ένδειξη ότι η τρέχουσα επέκταση που κρατάει εδώ και 90 μήνες φτάνει σταδιακά στο τέλος της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας γνώμης αφορούν την περίοδο πριν την εκλογή του Τραμπ, και άρα είναι αδύνατον να γνωρίζουμε κατά πόσο τα πρόσφατα γεγονότα άλλαξαν τις απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Αλλά ο ταχύτατος μετασχηματισμός των επιχειρήσεων από τις νέες τεχνολογίες συνεχίζει «να απασχολεί σχεδόν κάθε CEO απ’ τον οποίον πήραμε συνέντευξη», ανέφερε η Conference Board. Το γεγονός αυτό μας πηγαίνει στη 2η εντονότερη ανησυχία των στελεχών, που είναι η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ηγετών που θα έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι φαίνεται ότι πιστεύουν πως οι τεχνολογικές αλλαγές ίσως έχουν μεγαλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα – μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι «η αδυναμία υιοθέτησης του ψηφιακού μετασχηματισμού θα πλήξει την ικανότητά μας να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μέσα στην επόμενη διετία» – αλλά και υποτιμηθεί βραχυπρόθεσμα – τα δύο τρίτα συμφωνούν με τη συγκεκριμένη θέση αλλά σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και όχι διετίας.

Στην 3η θέση της λίστας με τις ανησυχίες των CEO βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια. Και την ίδια στιγμή που κατανοούν την ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, ανησυχούν για το πώς να προστατέψουν τα νέα πληροφοριακά τους συστήματα.

Μερικά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα:

Η βασική ανησυχία των CEO στις ΗΠΑ είναι η ικανότητα να διατηρήσουν και να προσελκύσουν τα κορυφαία ταλέντα – γεγονός που εξηγεί γιατί τόσες πολλές εταιρείες αντέδρασαν αρνητικά στην απαγόρευση εισόδου μεταναστών του Προέδρου Τραμπ. Η διατήρηση και προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων βρέθηκε στην 4η θέση της παγκόσμιας λίστας ανησυχιών.

Η ανησυχία για την τρομοκρατία βρέθηκε ψηλά στις ΗΠΑ (9η θέση) και στην Ευρώπη (7η θέση), αλλά δεν εμφανίζεται τόσο έντονα στην Ασία (21η θέση) και τη Λατινική Αμερική (24η θέση).

Η ανισότητα ανεβαίνει στη λίστα των ανησυχιών των διευθύνοντων συμβούλων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται στη 12η θέση – πάνω από πράγματα όπως η βραδύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και η κατάρρευση των υποδομών στις ΗΠΑ.