Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή σε διεθνείς οίκους να ανοίξουν εκ νέου την έκδοση του περασμένου Ιουνίου που είχε κουπόνι 1,5%.

Εντολή σε Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για το εκ νέου άνοιγμα του 10ετους τίτλου που εξέδωσε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,5%, λήξεως 2030.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό αναμένεται να γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η έξοδος στις αγορές αναμένεται να γίνει ακόμα και αύριο.

Η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς ήταν 7.463 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 ανήλθαν στα 34.757 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.599 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.158 εκατ. ευρώ).

Σχετικά άρθρα