Νέα οικονομικά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται σε «συναγερμό» λόγω κορωνοϊού

Νέα οικονομικά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται σε «συναγερμό» λόγω κορωνοϊού
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Paolo Gentilioni (δεν εικονίζεται) κάνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Νέα μέτρα για όσους πλήττει η πανδημία του κορωνοϊού εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και κατοικούν σε περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, δηλαδή Κατηγορία 4.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, o κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

  • Το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, δεν θα είναι επιστρεπτέο, καθώς θα έχει τη μορφή επιχορήγησης και όχι δανείου.
  • Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και επίδομα 534 ευρώ μηνιαίως.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και τα καταστήματα, τα οποία απασχολούν έως 20 εργαζόμενους, έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ μηνιαίως.
  • Θα υπάρξει αναστολή καταβολής του ΦΠΑ
  • Θα προβλέπεται η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% για τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στην Κατηγορία 3, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή του Δεκεμβρίου θα έχει τη μορφή επιχορήγησης σε ποσοστό 30%. Το υπόλοιπο 70% θα αποπληρωθεί κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Αυτή την στιγμή, στην Κατηγορία 4 βρίσκεται μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ενώ στην Κατηγορία 3 βρίσκονται αρκετές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.