Νέα μέτρα: Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα για καύσιμα και ακρίβεια

Νέα μέτρα: Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα για καύσιμα και ακρίβεια
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός που νοσεί με κορωνοϊό θα κάνει σήμερα δήλωση εν όψει των λεπτομερών ανακοινώσεων των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αύριο.

Μήνυμα στους πολίτες εν όψει της ανακοίνωσης των νέων μέτρων για τα καύσιμα και την ακρίβεια θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο Πέμπτη από τους συναρμόδιους υπουργούς, ωστόσο ο πρωθυπουργός, που νοσεί με κορονοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι του να κάνει δήλωση σήμερα το απόγευμα, για να θέσει το πολιτικό πλαίσιο των μέτρων.

Η διαδικασία επιδότησης των πολιτών για φτηνότερα καύσιμα κίνησης (βενζίνη κλπ.) αναμένεται να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στην πλατφόρμα αυτή θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης. Μένει να διευκρινιστεί πώς θα δίνεται η επιδότηση στους πολίτες, ενώ το εισοδηματικό όριο, σύμφωνα με πληροφορίες μπαίνει στις 25.000 ευρώ.

Ειδικότερα, αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στην επιδότηση για την αγορα καυσίμων κίνησης θα προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με την “επιταγή ακρίβειας”, καθώς η κυβέρνηση φοβάται την οργή όσων θεωρούν εαυτόν μεσαία τάξη και ήταν αυτοί στους οποίους κυρίως απευθύνθηκε η Νέα Δημοκρατία το 2019.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι στηρίζει ακόμη περισσότερο τους πιο ευάλωτους οικονομικά με την “επιταγή ακρίβειας”. Το ποσό αυτού του έκτακτου επιδόματος εν όψει Πάσχα θα είναι αφορολόγητο και δε θα συμψηφίζεται με καμία οφειλή. Εφάπαξ ενίσχυση αναμένεται να λάβουν με εισοδηματικά πάντα κριτήρια οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων.

Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που προβλεπόταν για την έκτακτη ενίσχυση, που είχε καταβληθεί τα Χριστούγεννα . Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που προκρίνεται είναι μια εφάπαξ ενίσχυση για χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μια «διπλή» καταβολή για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Θα συνεχιστεί επίσης η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η ενίσχυση αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 50 ευρώ ανά 300 κιλοβατώρες μηνιαίως, ενώ η επιδότηση για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα φτάσει το 75%.

Η στήριξη των επιχειρήσεων αποτελεί άλλωστε βασικό πυλώνα της πολιτικής της κυβέρνησης για να μη χάσει την επαφή με τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται όμως αντιμέτωπη και με την οργή των αγροτών, που ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ ξανά και προσδοκούν εκτός από αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενίσχυση και για να αντιμετωπίσουν το ρεκόρ ανατιμήσεων σε λιπάσματα και ζωοτροφές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: www.news247.gr