Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων ανακοινώνονται σήμερα

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων ανακοινώνονται σήμερα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει σε συνέντευξη τύπου για τη δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/POOL/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να πέσει στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με μια μέρα καθυστέρηση λόγω του ισχυρού σεισμού ανοιχτά της Σάμου, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες παρεμβάσεις δεν θα στοχεύσουν σε αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά στο πεδίο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το μέτρο αναμένεται να αλλάξει μορφή στο 4ο κύκλο που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο (με στοιχεία τζίρου έως και τον Οκτώβριο), αλλά και στους επόμενους κύκλους που θα ακολουθήσουν (ο 5ος γύρος θα αφορά στα εισοδήματα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου). Για εταιρείες με μεγάλο πλήγμα ένα μέρος του ποσού δεν θα είναι χαμηλότοκο δάνειο του ελληνικού δημοσίου, αλλά μη επιστρεπτέα επιδότηση.

Προκρίνεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου για επιχειρηματίες και για εργαζόμενους που πλήττονται από περιοριστικά μέτρα με ανάλογη πρόβλεψη και για τους φοιτητές.

Επανέρχονται επίσης οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για εργαζόμενους και επαγγελματίες και επεκτείνται το σχήμα ΣυνΕργασία.

Προγραμματίζονται επίσης νέες πρωτοβουλίες σε τομείς όπως το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης για να αναπτύξει υπαίθριους χώρους, η προαγορά εισιτηρίων πολιτιστικών εκδηλώσεων και η οικονομική αποζημίωση τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ. Επιπλέον επιταχύνονται οι άμεσες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ σε πληγείσες εταιρείες, αλλά και τα δάνεια που απομένει να διατεθούν στην αγορά μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του εγγυοδοτικού προγράμματος  της αναπτυξιακής τράπεζας.

Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή θα αποζημιωθούν

Σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι” ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «όλες οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή, στα πλαίσια αντιμετωπίσεως της εξάρσεως της πανδημίας, ασφαλώς και θα αποζημιωθούν από το κράτος με σειρά μέτρων έτσι ώστε να παραμείνουν όρθιες, όπως ακριβώς κάναμε και την περασμένη άνοιξη».

Σχετικά με τη μείωση των ενοικίων

Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των ενοικίων είπε: «Εμείς με σεβασμό στην ιδιοκτησία, ψηφίσαμε την εθελοντική μείωση ενοικίων για να δώσουμε την ευκαιρία να τα βρουν μεταξύ τους ιδιοκτήτες- ενοικιαστές στις νέες οικονομικές συνθήκες. Εάν αυτή η καλόπιστη διάθεση δεν ευδοκιμήσει, δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις να καταστραφούν. Κάνω έκκληση στους ιδιοκτήτες: ένα ακίνητο δεν μπορεί να μην έχει μικρότερο ενοίκιο σε χρονιά υφέσεως 8-9%. Αυτό λέει ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης. Παρακαλώ, λοιπόν, να δείξουν όλοι την δέουσα κατανόηση σε μία δύσκολη χρονιά. Το κράτος δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της απώλειας κανενός. Επαναλαμβάνω: το κράτος είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην καλόπιστη συνεννόηση όλων των μερών. Εάν αυτή δεν λειτουργήσει, το κράτος έχει την ισχύ να νομοθετήσει. Κι ο νοών νοείτω».