Νέες συλλήψεις για το δυστύχημα στο ορυχείου της Τουρκία

Οκτώ άτομα προφυλακίστηκαν για την εμπλοκή τους στο δυστύχημα του ορυχείου της Σόμα, ανάμεσά τους και ο διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την προφυλάκιση οκτώ υπόπτων με την προσωρινή κατηγορία της «πρόκλησης πολλαπλών θανάτων» στο δυστύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ορυχείο της Σόμα, ενώ παράλληλα κηδεύτηκαν και τα τελευταία από τα 301 θύματα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ραμαζάν Ντογρού, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Soma Coal Mining Company και ο εκτελεστικός διευθυντής της Καν Γκουρκάν και γιός του ιδιοκτήτη της εταιρείας Αλπ Γκουρκάν.

Αρχικά, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν ως ύποπτοι για το δυστύχημα 26 άτομα, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν οκτώ. Στους υπόλοιπους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενδεχομένως να απαγγελθούν κατηγορίες αργότερα.

Η προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος, την οποία ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχινέρ, υποδηλώνει ότι η φωτιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από υπερθέρμανση. Φλεγόμενα κάρβουνα προκάλεσαν την ταχύτατη εξάπλωσή της.

Αυτό ήταν το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της χώρας ξεπερνώντας σε απολογισμό θυμάτων κι εκείνο που είχε σημειωθεί στο Ζονγκουλντάκ το 1992 με 263 νεκρούς ανθρακωρύχους.

Το δυστύχημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τους ιδιοκτήτες των ορυχείων, ότι δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας, και την κυβέρνηση Ερντογάν για τους φιλικούς δεσμούς που διατηρεί με τους βιομηχάνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Νέο βίντεο επίθεσης σε διαδηλωτή «καίει» τον Ερντογάν

Έληξε η επιχείρηση διάσωσης στο ορυχείο της Τουρκίας

Βαθαίνει η οργή κατά του Ερντογάν στην Τουρκία