Νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit και μια «μεγαλειώδη» εμπορική συμφωνία επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον

Νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit και μια «μεγαλειώδη» εμπορική συμφωνία επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον
epa06948864 Former British Foreign Secretary Boris Johnson in Central London, Britain, 14 August 2018. Mr Johnson recently caused controversy after comments concerning the the burka and may face disciplinary action by the Conservative party. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας επιμένει στη θέση πως υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει κάθε ευκαιρία προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως θέλει επίσης μια μεγαλειώδη νέα εμπορική συμφωνία.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως το backstop [το λεγόμενο “δίκτυ ασφαλείας”] δεν είναι καλό, είναι νεκρό, πρέπει να φύγει. Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι νεκρή, πρέπει να φύγει. Αλλά υπάρχει πεδίο για να κάνουμε μια νέα συμφωνία», δήλωσε ο Τζόνσον στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ναυτική βάση στη Σκωτία.

«Αυτό που θέλουμε, που χρειάζεται να κάνουμε είναι να οικοδομήσουμε μια νέα εταιρική σχέση με όλα τα πράγματα που έχουν σημασία για εμάς, να μοιραζόμαστε τη συνεργασία για την άμυνα, την ασφάλεια, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την πολιτιστική, επιστημονική συνεργασία, οτιδήποτε θα μπορούσατε να περιμένετε», είπε ο Τζόνσον.

«Στον πυρήνα όλου αυτού μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που μας επιτρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δασμών μας και των κανονισμών μας και να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά εκεί που θέλουμε», είπε.

Ο Τζόνσον απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μετά το δημοψήφισμα του 2014.

«Αυτό ήταν κάτι που γίνεται μια φορά στη διάρκεια της ζωής, μια φορά στη διάρκεια μιας γενιάς, ειπώθηκε σε όλους αυτό», είπε. «Είναι σε αυτή τη βάση που ψήφισαν και νομίζω ότι θα ήταν εντελώς λάθος τώρα να παραβούμε αυτή την υπόσχεση προς τον λαό της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και να έχουμε άλλο ένα δημοψήφισμα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters