Νέα «βόμβα» Τραμπ: Ζητά την αναβολή των Προεδρικών εκλογών

Νέα «βόμβα» Τραμπ: Ζητά την αναβολή των Προεδρικών εκλογών
epa08450844 US President Donald J. Trump makes remarks before signing an executive order on social media that will punish Facebook, Google and Twitter for the way they police content online, in the Oval Office, White House, Washington, DC, USA, 28 May 2020. EPA/DOUG MILLS/ POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μια αναπάντεχη δήλωση προέβη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ζητεί την αναβολή των Προεδρικών εκλογών κάτι που είναι πρωτοφανές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο, για πρώτη φορά, να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για κίνδυνο νοθείας που, όπως υποστηρίζει, συνδέεται με την πανδημία της Covid-19.

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Η αντίδραση ήταν άμεση από την πλευρά Μπάιντεν. Σύμβουλος του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών αποκάλεσε τον Τραμπ, δικτάτορα σε αναμονή.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην επιστολική ψήφο, ισχυριζόμενος, χωρίς να δώσει αποδείξεις, ότι η αναμενόμενη αύξηση αυτής θα οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αν και υπάρχουν λίγες αποδείξεις που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του.

Οι αμερικανικές πολιτείες θέλουν να διευκολύνουν την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου εξαιτίας ανησυχιών για την δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την άλλη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πρόσφατα σχόλια πρώην ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών που επέκριναν την απάντηση Τραμπ στις πανεθνικές διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα τον έκαναν σίγουρο ότι ο αμερικανικός στρατός θα επέμβει εάν ο μεγιστάνας πρόεδρος αρνηθεί να αναγνωρίσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει συχνά δημοσίως τις ανησυχίες του ο Τραμπ θα προσπαθήσει να κλέψει στις εκλογές. Αλλά η ρητορική του κλιμακώθηκε πρόσφατα, καθώς οι περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται του προέδρου, ενώ ο Τραμπ έχει εντείνει την κριτική επιστολικής ψήφου.

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αναβάλλει τις εκλογές. Κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει μόνο το Κογκρέσο.

Τα «γυρίζει» ο εκπρόσωπος του Τραμπ για το tweet

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «απλώς έθεσε ένα ερώτημα», με την ανάρτησή του στο Twitter στην οποία αναφερόταν στην πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι αλληλογραφίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ το Κογκρέσο ορίζει την ημερομηνία των εκλογών και πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές απέρριψαν αμέσως την «πρόταση» του προέδρου, όπως και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC).