Νέες αλλαγές στα capital controls από 1η Φεβρουαρίου

Νέες αλλαγές στα capital controls από 1η Φεβρουαρίου
epa04824101 Sixty euros the daily withdrawal limit are seen in 20 euro notes during a withdrawal from an ATM machine at a branch of National Bank of Greece in Athens, Greece, 29 June 2015. Greece is imposing capital controls and ordering the closure of banks, Prime Minister Alexis Tsipras said 28 June, as Athens scrambled to avert the collapse of the country's financial system. The country's place in the eurozone was thrown into deep uncertainty at the weekend, when European finance ministers rejected Greece's request for an extension to its bailout programme after Tsipras called for a referendum on the economic terms demanded by creditors in order to unblock the last tranche of bailout funds. EPA/FOTIS PLEGAS G.

Σε νέα χαλάρωση των capital controls προχωρεί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αυξάνοντας τα όρια αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Σε νέα χαλάρωση των capital controls προχωρεί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αυξάνοντας τα όρια αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το συνολικό μηνιαίο ποσό που μπορεί να διακινείται στο εξωτερικό μέσω των 10 ιδρυμάτων πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας αυξάνεται στα 38.950.000 ευρώ από 36.000.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Το νέο όριο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του 2018 και αφορά το καθαρό ποσό, αφού, δηλαδή, από το ποσό που διακινείται μέσω εξερχόμενων εμβασμάτων αφαιρεθεί το ποσό που εισέρχεται στη χώρα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο νέων χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων οι οποίοι θα επιταχύνονται όσο αυξάνονται οι καταθέσεις και πλησιάζουμε προς το χρόνο εξόδου από το μνημόνιο και την κανονική έξοδο στις αγορές. Άλλωστε σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι του Νοεμβρίου, το σύνολο των οποίων ανήλθε στα 126,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας.

Πάντως, από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, δεν πρόκειται να ρισκάρει σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων.