Νέες αποκαλύψεις για τον Μπόρις Τζόνσον: Πώς έφτασε στην εντατική

Νέες αποκαλύψεις για τον Μπόρις Τζόνσον: Πώς έφτασε στην εντατική
epa08326173 (FILE) - British Prime Minister Boris Johnson speaks at a coronavirus news conference inside number 10 Downing Street in London, Britain, 20 March 2020 (re-issued 27 March 2020). According to reports, British Prime Minister Boris Johnson was tested positive for coronavirus COVID-19. Johnson is on home quarantine but continues to work. EPA/JULIAN SIMMONDS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς επιδεινώθηκε η υγεία του Μπόρις Τζόνσον από τον κορωνοϊό. Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εισαγωγή του Μπόρις Τζόνσον σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά την επιδείνωση της υγείας του, εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει και πολιτικές εξελίξεις, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, να αναλαμβάνει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, όπως «αυτό κρίνεται απαραίτητο».

«Η δουλειά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί» δήλωσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια» στο Νοσοκομείο «St Thomas» του Λονδίνου. «Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι το σχέδιο του πρωθυπουργού μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό» συνέχισε ο Ράαμπ.

Ωστόσο πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Βρετανό Πρωθυπουργό και στην εξέλιξη της υγείας του.

O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι λυπήθηκε στο άκουσμα της είδησης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον οδηγήθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων της COVID-19.

«Θέλω να στείλω τις καλύτερες ευχές μου σε έναν πολύ καλό μου φίλο, έναν φίλο του έθνους μας, τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Λυπηθήκαμε πολύ στο άκουσμα της είδησης ότι μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας το απόγευμα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

«Όλοι οι Αμερικάνοι προσεύχονται για την ανάρρωσή του. Είναι ένας πραγματικά καλός φίλος. Είναι πραγματικά κάτι πολύ ιδιαίτερο- δυνατός, αποφασιστικός, δεν τα παρατάει, δεν παραδίδεται».

Το χρονικό της επιδείνωσης της υγείας του Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail:

Στις 7 το απόγευμα μπήκε στην εντατική

Ήταν 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (σ.σ. 21:00 ώρα Ελλάδας) όταν η έκτακτη είδηση πως ο Μπόρις Τζόνσον μπαίνει στην εντατική έκανε τον γύρο όλου του κόσμου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο από το βράδυ της Κυριακής, μεταφέρθηκε στην Εντατική.

Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον πήρε το δρόμο προς την εντατική  όπου και του χορηγήθηκαν 4 λίτρα οξυγόνο λίγη ώρα αφού ο αναπληρωτής του και  υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, είχε τελειώσει την ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Το γεγονός όμως πως η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον ήταν κρίσιμη έγινε σαφές στους υπουργούς και τους συνεργάτες του το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν ο γιατρός του τον συμβουλεύσει να πάει στο νοσοκομείο.

Επίμονος πυρετός και δύσπνοια

Η Κυριακή ήταν η 10η μέρα απομόνωσης του Μπόρις Τζόνσον, αλλά ο πυρετός  δεν έπεφτε.

Στις 10:00 το πρωί, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς του, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Γκόουβ, ο Ρισί Σουνάκ και ο Ματ Χάνοκ. Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 45 λεπτά και όσοι ήταν παρόντες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την κατάσταση του Τζόνσον.

Τον περιέγραψαν χλωμό σημειώνοντας πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει ενώ μιλούσε.

Χειροτέρευε μέρα με τη μέρα

Άνθρωποι που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής είδαν με τα μάτια τους πόσο καταβεβλημένος ήταν  ο Μπόρις Τζόνσον.

«Τα συμπτώματά του επέμεναν. Ήταν σαφές πως δεν γινόταν καλύτερα. Αντίθετα, χειροτέρευε» είπε κορυφαίος αξιωματούχος.

Ο Τζόνσον ήθελε να μιμηθεί τον ήρωά του, Ουίνστον Τσόρτσιλ (σ.σ. είχε πάθει πνευμονία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο.

Όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και γιατί δεν θα ήθελε να δείξει αδύναμος.

Ωστόσο ο γιατρός του ήταν ανένδοτος. Έπρεπε να μεταβεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Έτσι στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που οι Βρετανοί έβλεπαν το ιστορικό διάγγελμα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός της πήγαινε στο St. Thomas.

Είχαν ετοιμάσει κρεβάτι εδώ και 6 μέρες για τον Τζόνσον

Ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος δημόσια και η εικόνα του έδειχνε πως ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήταν καλά.

Όπως αναφέρει μάλιστα η Guardian, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης ήταν έτοιμο ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο St. Thomas για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου

«Ο πρωθυπουργός στην εντατική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορωνοϊό. Επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.

Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.

Η Daily Mail με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορωνοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Τζόνσον «μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα» και ότι ο πρωθυπουργός όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.

Η Daily Mirror με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή» αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.

Η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι τα νέα για την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού συνέπεσαν με τη δήλωση του Ράαμπ ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για 48 ώρες. Στον τίτλο της γράφει «Ο πρωθυπουργός στην εντατική» και επισημαίνει στον υπότιτλο ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Η Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού». Δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, ο οποίος σημειώνει πως «κατανοούμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον αρχικά», ωστόσο «πολλοί ασθενείς» τελικά «χρειάζονται διασωλήνωση».

Η Sun με τίτλο «Ο Μπόρις στην εντατική» γράφει ότι επισπεύστηκε η εισαγωγή του το βράδυ της Δευτέρας μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων.