Στην εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

Στην εντατική ο Μπόρις Τζόνσον
epa08326113 (FILE) British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street for Prime Minister Questions (PMQs) in the House of Commons, in Central London, Britain, 25 March 2020 (reissued 27 March 2020). According to reports, British Prime Minister Boris Johnson was tested positive for coronavirus COVID-19. Johnson is on home quarantine but continues to work. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζόνσον, μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την επιδείνωσή της υγείας του, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Downing Street.

«Από το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός ήταν υπό τη φροντίδα των γιατρών στο νοσοκομείο του St Thomas, στο Λονδίνο, αφού εισήχθη με επίμονα συμπτώματα κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με τη συμβουλή της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός, να τον αναπληρώσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ο πρωθυπουργός λαμβάνει εξαιρετική φροντίδα και ευχαριστεί όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του».

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμπαν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται πως σημαντικό άλλαξε και κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στη ΜΕΘ και να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να τον αναπληρώσει όπου χρειάζεται.

Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται δηλαδή περί εντελώς διαφορετικής εξέλιξης από τις εκτιμήσεις που ακούγονταν τις τελευταίες 18 περίπου ώρες περίπου, όπου γινόταν λόγος συνεχώς πως «ο πρωθυπουργός έρχεται σε επαφή» και «είναι ενημερωμένος για τα πάντα».

Μηνύματα συμπαράστασης

Τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στέλνουν πολιτικοί στον Μπόρις Τζόνσον.

Ο καγκελάριος Ρίσι Σουνάκ με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως «οι σκέψεις μου απόψε είναι με τον Μπόρις Τζόνσον. Ξέρω ότι θα πάρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θα βγει από αυτό ακόμα ισχυρότερος».

Την ίδια ώρα, ο πρώτος υπουργός και ηγέτης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, δήλωσε -με ανάρτησή του επίσης στο Twitter- πως «οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, ο οποίος ανέφερε πως ότι «προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωση του πρωθυπουργού». Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο του St Thomas διαθέτει «ένα από τα καλύτερα ιατρικά στελέχη στον κόσμο», σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να είναι σε ασφαλέστερα χέρια».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο επικεφαλής του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ. «Ελπίζω και προσεύχομαι για τον Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει γρήγορα μέσα από αυτή τη δοκιμασία».

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι οι σκέψεις του είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, προσθέτοντας: «Ευχαριστούμε το προσωπικό του NHS για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους».

Ο διάδοχός του, Κιρ Στάρμερ, έκανε λόγο για «πολύ λυπηρά νέα. Όλες οι σκέψεις της χώρας είναι μαζί με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή».

Το tweet από το νοσοκομείο

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως υποβάλλεται σε τεστ ρουτίνας για τα συμπτώματα του κορωνοϊού, αλλά η διάθεσή του είναι καλή και βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα του, μια ημέρα μετά την εισαγωγή του σε νοσοκομείο της Βρετανίας.

«Κατόπιν συμβουλής του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για μερικά τεστ ρουτίνας καθώς εξακολουθώ να έχω συμπτώματα του κορωνοϊού» έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Η διάθεσή μου είναι καλή και παραμένω σε επαφή με την ομάδα μου, καθώς εργαζόμαστε μαζί για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό και να κρατήσουμε τους πάντες ασφαλείς» σημείωσε.

Σε τι εξετάσεις υποβάλλεται ο Τζόνσον

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέροντας προηγουμένως εκτενών στις πιθανές εξετάσεις στις οποίες αναμενόταν να υποβληθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αν και δεν έγινε επισήμως γνωστό σε τι είδους εξετάσεις θα υποβληθεί, ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό να εκτιμηθεί η κατάσταση των πνευμόνων του, της καρδιάς και άλλων οργάνων απέναντι στον ιό.

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου κυτταρικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, ο Ρούπερτ Μπέιλ, δήλωσε ότι πιθανώς οι γιατροί θα εξετάσουν στοιχεία όπως ο κορεσμός οξυγόνου, αλλά και η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό, μέσα από εξετάσεις αίματος, καθώς επίσης η λειτουργία της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών.

Ενδεχομένως, είπε, να υποβληθεί και σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις των πνευμόνων για μία πιο ακριβή εικόνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του University College London (UCL) Ντέρεκ Χιλ, πολλοί ασθενείς του κορωνοϊού που έχουν δυσκολία αναπνοής υποβάλλονται σε απεικόνιση των πνευμόνων με υπερήχους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο σοβαρά έχουν προσβληθεί οι πνεύμονες, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από αυτούς παίρνουν εξιτήριο και κάποιοι επιδεινώνονται και χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Πηγή: BBC