Νέες αποκαλύψεις «καίνε» τον Πούτιν στην υπόθεση Σκριπάλ: Συνταγματάρχης φέρεται να είναι ο ένας εκ των δύο υπόπτων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, φέρεται να είχε παρασημοφορηθεί το 2014 για την υπηρεσία του στη ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας. 

Ο Ρουσλάν Μποσίροφ είναι το ψευδώνυμο του συνταγματάρχη της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας GRU Ανατόλι Τσεπίγκα, αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι ιστοσελίδες έρευνας Bellingcat και The Insider. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στον φερόμενο ως ύποπτο για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι, απονεμήθηκε η διάκριση του ήρωα της Ρωσίας.

Η ιστοσελίδα Bellingcat επικαλείται ορισμένες πηγές , που γνωρίζουν τον «Μποσίροφ» και οι οποίες επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του. Οι δημοσιογράφοι ερευνητές αναφέρουν λεπτομέρειες για το βιογραφικό του. Ισχυρίζονται ότι υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις στο Χαμπάροφσκ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και είχε κάνει την εμφάνιση του κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στα τέλη του 2014.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC, γράφει ότι κατάφερε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Bellingcat, μελετώντας μερικές ρωσικές βάσεις δεδομένων, τις οποίες πήρε από ανώνυμες πηγές.

Ο ηλικίας 39 ετών Ανατόλι Τσεπίγκα γεννήθηκε στο χωριό Νικολάγιεφκα στην περιοχή του Αμούρ. Το 2001 ως τόπο κατοικίας είχε δηλώσει την διεύθυνση της στρατιωτικής μονάδας στην οποία υπηρετούσε και στην οποία είχε την έδρα του, τμήμα ειδικών αποστολών της GRU.

Η έρευνα αναφέρει ότι το ψευδώνυμο «Ρουσλάν Μποσίροφ» εμφανίσθηκε το 2010, όταν ο συνταγματάρχης της GRU πήρε διαβατήριο με το όνομα αυτό και μετακόμισε στη Μόσχα μαζί με την σύζυγό του και τον γιό του. Η τιμητική διάκριση του ήρωα της Ρωσίας του απονεμήθηκε το 2014.

Στο περιστατικό αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, δύο Ρώσους με τα ονόματα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ. Οι δύο άνδρες με τα ονόματα αυτά σε συνέντευξη τους στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην απόπειρα δολοφονίας και οποιαδήποτε σχέση τους με την ρωσική υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας.

Πηγές: Reuters, Tass, BBC (ρωσική υπηρεσία)