Νέες δυνατότητες στη μηχανή αναζήτησης της Google – Σχεδιασμός για «συνεχή κύλιση»

Νέες δυνατότητες στη μηχανή αναζήτησης της Google – Σχεδιασμός για «συνεχή κύλιση»
Photo: pixabay.com
Tης Kylie Logan

Η Google προσαρμόζεται στο νέο τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Στις φορητές συσκευές, τα αποτελέσματα της αναζήτησής της θα εμφανίζονται πλέον σε μία συνεχή κύλιση και όχι σε πολλαπλές σελίδες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Google, ο νέος σχεδιασμός είναι πιο «διαισθητικός» για τους χρήστες και ενθαρρύνει την περιέργεια στην τωρινή Εποχή της Πληροφορίας. Η Google σημειώνει ωστόσο σε ένα tweet ότι η «συνεχής κύλιση» δεν σημαίνει και «άπειρη κύλιση». Αυτός ο νέος σχεδιασμός θα επιτρέπει απλώς στους χρήστες να βλέπουν το ισοδύναμο τεσσάρων πλήρων σελίδων πριν εμφανιστεί το κουμπί “See more”.

Άλλες βασικές πτυχές της επανασχεδίασης: Η Google αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο κείμενο, να περιορίσει τα στοιχεία σχεδίασης και να χρησιμοποιήσει χρώμα μόνο για την επισήμανση σημαντικών πληροφοριών – κι όλα αυτά για να κάνει τα αποτελέσματα αναζήτησης πιο εύχρηστα.

Η επικεφαλής σχεδίασης Aileen Cheng δήλωσε στο The Keyword ότι η δημιουργία μιας αίσθησης «προσβασιμότητας» και «οικειότητας» ήταν ο στόχος αυτής της νέας εκδοχής.

Η Google ακολουθεί τα βήματα του TikTok και του Instagram, που απευθύνονται σε χρήστες οι οποίοι περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο εξερευνώντας «ανοιχτές ερωτήσεις» και βρίσκοντας νέες ιδέες παρά αναζητώντας μια συγκεκριμένη πηγή. Η Google λέει ότι τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έτσι κι αλλιώς με αυτόν τον τρόπο, αξιολογώντας πολλαπλές επιλογές πριν κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο.

Κάποιοι ανησυχούν ότι αυτό θα αυξήσει τον χρόνο τους στην οθόνη, καθώς η Google ήταν κάποτε ένα καταφύγιο μακριά από το “doomscrolling”. Από την άλλη πλευρά, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη εξέλιξη από την πλευρά της Google.

Σύμφωνα με την Pew Research, το 63% των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της Google, για να βρουν τις ειδήσεις τους. Ωστόσο, ένα 53% χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 42% των νέων ενηλίκων ηλικίας 18 έως 29 ετών προτιμά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ειδησεογραφική ενημέρωση. Η αλλαγή του τρόπου χρήσης της Google θα μπορούσε να είναι ελκυστική για τις νεότερες γενιές.

Η εξάπλωση θα γίνει σταδιακά, λέει η Google, οπότε αν η κινητή συσκευή σας δεν εμφανίζει ακόμα ατελείωτα αποτελέσματα απλώς σημαίνει ότι η εκ νέου σχεδίαση βρίσκεται …καθ’ οδόν.