Νέες Αιματηρές Ταραχές στην Αίγυπτο

Νέες Αιματηρές Ταραχές στην Αίγυπτο

Έξι νεκροί σε βίαιες συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του έκπτωτου Προέδρου Μόρσι

Νέες αιματηρές ταραχές ξέσπασαν αργά χθες βράδυ κοντά σε συγκέντρωση οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που παραμένουν στην περιοχή του Πανεπιστημίου του Καΐρου από τις 3 Ιουλίου, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό Στρατό.

Η κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ, επικαλούμενη αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, αναφέρει έξι νεκρούς από τις συγκρούσεις και 33 τραυματίες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σε εννέα τα θύματα της βίας τις τελευταίες δυο ημέρες, μεταξύ των οποίων και ένας 15χρονος.

Από την άλλη πλευρά η Μουσουλμανική Αδελφότητα έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι επτά «μάρτυρες» σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε δυο διαφορετικές επιθέσεις κατά οπαδών του Μόρσι, μια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και άλλη μία σε πορεία στα βόρεια της πρωτεύουσας.  Υποστηρίζει ακόμη πως θα παραμείνει στους δρόμους μέχρι την αποκατάσταση του Μόρσι στην Προεδρία, κατηγορώντας τους ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων ότι «τρομοκρατούν τους ειρηνικούς διαδηλωτές».

Για την Αδελφότητα ήταν μια απρόκλητη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Σύμφωνα όμως με πηγές της αστυνομίας, οι οπαδοί του Μόρσι επετέθησαν σε κατοίκους, μικροπωλητές και περαστικούς κοντά στο σημείο της διαμαρτυρίας τους, όπου ακολούθησε πετροπόλεμος και ανταλλαγή πυροβολισμών.

Διαβάστε: Επεισοδιακή επίσκεψη του Πάπα στη Βραζιλία

Το ίδιο υποστηρίζει από την πλευρά του και το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας -η συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων που στήριξε την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία- καταδικάζοντας «τις επιθέσεις υποστηρικτών της Αδελφότητας κατά διαδηλωτών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».

Περίπου 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές που ξέσπασαν μετά την ανατροπή του Μόρσι και την προσωρινή αντικατάσταση του από τον πρόεδρο του Συνταγματικού δικαστηρίου Άντλι Μανσούρ.

Η οικογένεια του Μόρσι έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει άμεσα στα δικαστήρια – τόσο στην Αίγυπτο, όσο και σε διεθνές επίπεδο- χαρακτηρίζοντας την κράτηση του ισλαμιστή πρώην Προέδρου από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι και σήμερα «παράνομη και αντισυνταγματική».

Την απελευθέρωση του Μόρσι έχει ζητήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε την μεταβατική ηγεσία της Αιγύπτου να βάλει ένα τέλος «σε όλες τις πολιτικές συλλήψεις και φυλακίσεις», συμπεριλαμβανομένου και του Μόρσι, και να «δώσει μια λύση στην κρίση που να συνάδει με τους κανόνες του δικαίου, διασφαλίζοντας την προσωπική ασφάλεια όλων».