Νέες προειδοποιήσεις ΕΜΑ για παρενέργειες σε εμβόλια της AstraZeneca και της J&J

Νέες προειδοποιήσεις ΕΜΑ για παρενέργειες σε εμβόλια της AstraZeneca και της J&J
epa09098185 A health worker holds a vial of AstraZeneca COVID-19 vaccine during a vaccination drive for military personnel in Denpasar, Bali, Indonesia, 26 March 2021. EPA/MADE NAGI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες παρενέργειες των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα, αναγνώρισε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων.

Για την περίπτωση του εμβολίου της J&J, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου διαρροής των τριχοειδών αγγείων.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος ώστε να αναφέρει το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια.

Για το εμβόλιο της Astra, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το  το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να επικαιροποιηθεί το φυλλάδιο οδηγιών.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα διαρροής των τριχοειδών αγγείων σε λήπτες του εμβολίου της J&J, επισήμανε ο EMA, ο οποίος ζητά τώρα από την εταιρεία πληροφορίες για τον πιθανό μηχανισμό του δεδομένου.