Νέες συλλήψεις κλονίζουν την τουρκική κυβέρνηση

Νέες συλλήψεις κλονίζουν την τουρκική κυβέρνηση

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και οι γιοι των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών - Με απέλαση απειλεί ξένους πρεσβευτές ο Ερντογάν.

Δεκαέξι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία, ανάμεσά τους και οι γιοί δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών.

Πολλοί άλλοι έχουν ήδη συλληφθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία και αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για τον επί δεκαετία πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσαν το NTV και το CNN Turk, οι γιοί του υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Γιαφέρ Καγκλαγιάν τέθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί υπό κράτηση αφού τους απαγγέλθηκαν προηγουμένως κατηγορίες.

Τα ίδια μέσα πρόσθεσαν ότι εις βάρος του γενικού διευθυντή της κρατικής Halkbank απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «διαφθορά, απάτη, διακίνηση χρυσού και υπεξαίρεση».

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει να απαγγέλουν κατηγορίες εις βάρος περίπου 89 υπόπτων, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από τρεις ημέρες. Οι συλληφθέντες ύποπτοι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για δωροδοκία.

Με απέλαση απειλεί ξένους πρεσβευτές ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μερικούς πρεσβευτές στην Τουρκία για ανάμιξη σε «προκλητικές πράξεις» και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να τους απελάσει, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών.

«Αυτές τις τελευταίες ημέρες, πολύ περιέργως, πρεσβευτές αναμιγνύονται σε μερικές προκλητικές πράξεις. Τους απευθύνομαι από εδώ, κάντε τη δουλειά σας, αν βγείτε από την περιοχή των καθηκόντων σας, μπορεί να επεκταθείτε στην περιοχή της δικαιοδοσίας της κυβέρνησής μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη Σαμψούντα.

Την Πέμπτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν αποπέμφθηκε μετά τη σύλληψη δεκάδων ατόμων -ανάμεσά τους και οι γιοί Τούρκων υπουργών και γνωστών επιχειρηματιών, που είναι σύμμαχοι του Ερντογάν- στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας.

Ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έρευνα μία «βρώμικη επιχείρηση» λέγοντας ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτήν επιχειρούν να σχηματίσουν “κράτος εν κράτει”.

Η επιχείρηση θεωρείται ευρέως ως πρόκληση στην εξουσία του Ερντογάν, ο οποίος προωθεί ένα φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο προφίλ κι έχει δεσμευτεί να πατάξει τη διαφθορά.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές έφοδοι ενδεχομένως να υποκινήθηκαν από την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της ισλαμικής Αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν ενόψει των προγραμματισμένων για τον επόμενο χρόνο εκλογών.

Διαβάστε ακόμη: «Πραξικόπημα» στο παλάτι του Σουλτάνου;

Παρέμβαση Γκιουλέν
Ο τούρκος ισλαμιστής κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν καταράστηκε εκείνους που ευθύνονται για την αποπομπή των αξιωματούχων της αστυνομίας που φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς, στα πρώτα σχόλιά του για την υπόθεση που κλυδωνίζει την κυβερνώσα ελίτ, σύμφωνα με το Reuters.

«…Εκείνοι που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά κυνηγάνε αυτούς που προσπαθούν να πιάσουν τον κλέφτη, που δεν βλέπουν το έγκλημα αλλά επιχειρούν να δυσφημίσουν άλλους με το να κατηγορούν αθώους ανθρώπους– ας ρίξει ο Θεός φωτιά στα σπίτια τους, να καταστρέψει τα σπίτια τους, να σπάσει την ενότητά τους», είπε ο Γκιουλέν σε ηχογραφημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε την Παρασκευή σε μία από τις ιστοσελίδες του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις συλλήψεις πολλών υπόπτων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση «βρώμικη επιχείρηση» που έχει ως στόχο να υπονομεύσει το κράτος. Δεκάδες αξιωματούχοι της αστυνομίας αποπέμφθηκαν από το Σώμα στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς.

Ο Ερντογάν δεν έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά υπεύθυνο για την έναρξη της έρευνας τον Γκιουλέν, ο οποίος ασκεί επιρροή τόσο στον χώρο της αστυνομίας όσο και σε εκείνον της δικαιοσύνης. Ωστόσο, το κίνημα Χιζμέτ του Γκιουλέν βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

Ο ιμάμης Γκιουλέν είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο