«Nein» στο ελληνικό κούρεμα από Μέρκελ-Σόιμπλε

«Nein» στο ελληνικό κούρεμα από Μέρκελ-Σόιμπλε

Μέχρι της γερμανικές εκλογές δεν μπαίνει κανείς τους σε τέτοιου είδους κουβέντες.

Τη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επιχείρησαν να κλείσουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινές συνεντεύξεις τους.

«Δεν βλέπω “κούρεμα” χρέους για την Ελλάδα», δηλώνει η κ. Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου, ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Badische Νeueste Nachrichten, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «αυτό δεν θα υπάρξει» και αναγνωρίζοντας ότι «στην οικονομική εξέλιξη η Ελλάδα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο».

Η καγκελάριος εκφράζει την έκπληξή της από το «με πόση απερισκεψία» γίνεται η σχετική συζήτηση, ενώ προειδοποιεί ότι «ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανασφάλεια σε άλλα μέρη της Ευρώπης». Αναφέρεται ακόμη στη συμφωνία να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση της Ελλάδας στο τέλος του 2014 ή στην αρχή του 2015 και σημειώνει: «Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα αντί να κάνουμε ήδη τώρα πάλι καθημερινά εικασίες. Εγώ πάντως δεν συμμετέχω σε αυτό».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί ο Σόιμπλε λέει τη μισή αλήθεια;

Η κ. Μέρκελ δηλώνει πάντως δικαιωμένη από την πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. «Βλέπουμε σήμερα πόσο σωστή ήταν και είναι η προσέγγισή μας, σε ό,τι αφορά την ευθύνη του καθενός και την αλληλεγγύη. Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί και η προσπάθεια του ίδιου, του καθενός ο οποίος δέχεται βοήθεια: «Απλώς να διαθέτεις χρήματα χωρίς να υπάρχει η προθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το θεωρώ λάθος από την αρχή της κρίσης. Γι’ αυτό είμαι ευτυχής που καταφέραμε να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο. Έτσι, έπρεπε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, για μένα ήταν πάντα σημαντικό ότι τις συμφωνίες τις κλείνει η τρόικα- και αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα αποδεκτό. Και αποδείχθηκε σωστό».

Ερωτώμενη σχετικώς με το γεγονός ότι κρίση δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, η κ. Μέρκελ εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη. Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα- είναι σύμβολο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα πρότζεκτ του μέλλοντος σε εποχή παγκοσμιοποίησης», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι, «ειδικά μια χώρα εξαγωγών όπως η Γερμανία, το χρειάζεται».

Διαβάστε ακόμη: Τα στραβά μάτια κάνουν Μέρκελ και Σόιμπλε

Σε ό,τι αφορά την προοπτική διατήρησης του ίδιου κυβερνητικού σχήματος, με συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και Φιλελευθέρων, η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αμφίρροπο και, παρά το γεγονός ότι εκτιμά ως «καλύτερο για τους Γερμανούς» το σημερινό σχήμα, διευκρινίζει ότι δεν θα ήταν αξιόπιστη εάν απέκλειε την εκδοχή του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς, όπως λέει, έχει ηγηθεί τέτοιας κυβέρνησης και κατά το παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ