To νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα είναι της Google

To νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα είναι της Google

Το δικό της δίκτυο σχεδιάζει η εταιρεία, με τον κωδικό «Project Nova», όπως αποκαλύφθηκε στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Τη δημιουργία του δικού της δικτύου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε ο senior vice president και επικεφαλής του τομέα προϊόντων της Google, Sundar Pichai, στο φετινό Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η Google δεν ενδιαφέρεται να γίνει τηλεπικοινωνιακός πάροχος ευρείας κλίμακας. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η εταιρεία που έγινε συνώνυμη της αναζήτησης στο Internet και κατέκτησε τον κόσμο με το λειτουργικό της σύστημα για φορητές συσκευές, το γνωστό σε όλους Android, συνεργάζεται ήδη με κάποιους παρόχους στις ΗΠΑ, στην κατεύθυνση ανάπτυξής της και ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO) –παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας μέσω δικτύων τρίτων.
Η κίνηση σηματοδοτεί την πρόθεση της εταιρείας να μετακινηθεί από το λογισμικό στα δίκτυα και να αναπτύξει τη διασύνδεση μέσω Internet. Ήδη, η εταιρεία έχει ανακοινώσει συμφωνίες με την Sprint και την T-Mobile στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει όμως την πρόθεση να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες, όπως την AT&T.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου πρέπει να δούμε το hardware, το λογισμικό και τη συνδεσιμότητα ως ένα», σημείωσε ο Sundar Pichai.

Στόχος είναι τα 4 δισ. συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, ενώ αναζητούν τους τρόπους ώστε η εταιρεία να είναι σε θέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε περιοχές με χαμηλή ή κακή κάλυψη δικτύου.

Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει δύο σχέδια, το «Loon» και «Titan».

Στην πρώτη περίπτωση φιλοδοξεί να παρέχει 4G κάλυψη με τη χρήση αερόστατων σε απομακρυσμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι κάτοικοι των οποίων έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο Internet.

Στη δεύτερη περίπτωση, αντί αερόστατων σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν ηλιακά αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να κατευθυνθούν γρήγορα και σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, οπότε υπάρχει άμεσα η ανάγκη αποκατάστασης των επικοινωνιών.