Νέο εμβόλιο στον ορίζοντα: Αποτελεσματικό κατά 89,3% το εμβόλιο Novavax σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές

Νέο εμβόλιο στον ορίζοντα: Αποτελεσματικό κατά 89,3% το εμβόλιο Novavax σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές
epa08892119 A handout picture made available by Novavax CZ shows a general view of Novavax CZ production plant near Prague, in Bohumile, Czech Republic, 25 August 2020 (issued 18 December 2020). The EU on 17 December said it had concluded talks with Novavax about the acquisition of the company's potential corona vaccine. The proposed contract with Novavax would give the bloc the opportunity to buy 100 million doses in a first step - with the option of a further 100 million later on. US company Novavax purchased Praha Vaccines in May 2020 to manufacture components of its coronavirus vaccine. EPA/NOVAVAX CZ HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν στα ίδια ποσοστά αποτελεσματικό στην προστασία από την παραλλαγή της Βρετανίας, αλλά λιγότερο έναντι της παραλλαγής της Ν. Αφρικής.

Η αμερικανική φαρμακευτική Novavax ανακοίνωσε σήμερα πως το εμβόλιο που παρασκεύασε για την Covid-19, ήταν 89,3% αποτελεσματικό στην αποτροπή μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, μετά τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 άνθρωποι.

«Το NVX-CoV2373 έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση αυτής της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Novavax, Στάλνεϊ Ερκ.

Οι κλινικές δοκιμές έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν στα ίδια ποσοστά αποτελεσματικό στην προστασία από την πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε πρώτα στην Βρετανία, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε με tweet του τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εν λόγω εμβόλιο.

Ωστόσο, τα θετικά νέα αντισταθμίστηκαν από την κοινή ανακοίνωση ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν και αυτή πιο μεταδοτική.

Ηλίας Μόσιαλος: Πολύ καλά νέα για το εμβόλιο της Novavax

«Πολύ καλά νέα για το εμβόλιο της Novavax
Το εμβόλιο Covid-19 της Novavax είναι περίπου 89% αποτελεσματικό και λειτουργεί αποτελεσματικά και ενάντια στις νέες παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δήλωσε ότι η κλινική δοκιμή της σε συνεργασία με την ειδική ομάδα εμβολίων της βρετανικής κυβέρνησης έδειξε αποτελεσματικότητα 95,6% έναντι του αρχικού στελέχους και 85,6% έναντι της νέας παραλλαγής B.1.1.7.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη φάσης 2B στη Νότια Αφρική, η Novavax διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν κατά 60% αποτελεσματικό στους συμμετέχοντες χωρίς HIV. Όμως όσοι νόσησαν μετά τον εμβολιασμό δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα. Το εμβόλιο δεν λειτούργησε καλά στους συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στον ιό του HIV. Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη Νότια Αφρική καταγράφηκε ως 49%».