Νέο «όχι» Σόιμπλε σε ενδεχόμενο «κούρεμα» χρέους

REUTERS

Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να «σταθεί στα πόδια της», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011-αρχές 2012 και αυτό αρκεί». Με αυτόν τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείει, μέσα από συνέντευξή του στην γερμανική Bild, το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ότι οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα πόδια της. Με αυτό το δεδομένο είπαμε κατά την έγκριση του τρέχοντος προγράμματος -και το επαναλάβαμε πριν από τις εκλογές- ότι στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος στο τέλος του 2014, εφόσον έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει ότι θα πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχει δοθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. «Δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους», τονίζει ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει ακόμη «επιτυχή» την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης και κάνει λόγο για απόδειξη ότι ήταν επιτυχής η ευρωπαϊκή πολιτική που συνέδεε την παροχή βοήθειας με μεταρρυθμίσεις. «Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά» αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι «μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις».

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο»

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος να επιστρέψει και πάλι σε κρίση η Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι μόνο η συνεπής συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων μπορεί να την προστατέψει. «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις» συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στις υπερχρεωμένες τράπεζες, επισημαίνει ότι «η Ευρώπη θα έχει κανονισμούς ευθύνης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι, στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους μετόχους και τους πιστωτές» και υπογραμμίζει ότι για τη γερμανική κυβέρνηση ο βασικότερος στόχος είναι η προστασία των Γερμανών φορολογούμενων.

Ο Σόιμπλε εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία και αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες εκλογές. Ερωτώμενος σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο να παραμείνει στην θέση του, δηλώνει: «Κάνω αυτή τη δουλειά με ευχαρίστηση, αλλά έχει συμφωνηθεί ότι οι αποφάσεις για τα πρόσωπα θα ληφθούν στο τέλος των διαπραγματεύσεων, όταν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για όλο το περιεχόμενο. Και είμαι απολύτως χαλαρός σε ό,τι αφορά την αναμονή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Όχι» στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM λέει η Γερμανία