Νέο ρεκόρ πωλήσεων για τα όπλα χειρός στις ΗΠΑ το 2015

Νέο ρεκόρ πωλήσεων για τα όπλα χειρός στις ΗΠΑ το 2015
epa04999084 Guns on display at a press conference announcing the bust of a gun trafficking ring at Police Headquarters in New York, New York, USA, 27 October 2015. NYPD officers charged six men as part of an East Harlem gun trafficking ring selling nearly 70 guns to undercover officers. EPA/ANDREW GOMBERT

Οι πωλήσεις όπλων χειρός στις ΗΠΑ αυξάνονται σχεδόν κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία.

του Μίχαλ Αντάντι

Όπως φαίνεται από τον αριθμό των ελέγχων ιστορικού (έλεγχος του παρελθόντος κάθε υποψήφιου αγοραστή για να επιτραπεί σε αυτόν η αγορά όπλου), αυτός ο Δεκέμβριος ίσως είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων χειρός για τις ΗΠΑ.

Φέτος, αν εξαιρέσουμε τον Δεκέμβριο, έχουν υπάρξει 19,7 εκατομμύρια έλεγχοι ιστορικού. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 775.000 σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο έτος.

Αν και ένας έλεγχος ιστορικού δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε πώληση ενός όπλου χειρός, τα αρχεία αυτών των ελέγχων αντανακλούν πραγματικές τάσεις πωλήσεων.

Οι πωλήσεις όπλων χειρός αυξάνονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007 μέχρι το 2014. Μόνο φέτος, παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις κάθε μήνα διαδοχικά από τον Ιούνιο, ενώ ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κάθε χρόνο. Οι πωλήσεις όπλων χειρός τείνουν να αυξάνονται ύστερα από κάποια επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον πολιτών, όπως η τραγωδία στο Σαν Μπερναντίνο. Σύμφωνα με το Vox, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα οδηγήσουν σε ρεκόρ πωλήσεων αυτόν τον Δεκέμβριο.

Το FBI σημειώνει κάθε αίτημα για έλεγχο ιστορικού κάθε ατόμου που επιθυμεί να αγοράσει όπλο χειρός ή εκρηκτικές ύλες, μέσω του Εθνικού Συστήματος Άμεσου Ελέγχου Ποινικού Ιστορικού των ΗΠΑ. Αυτά τα αρχεία δεν περιλαμβάνουν τους αγοραστές που απορρίφθηκαν, την αγορά πολλαπλών όπλων από έναν μόνο αγοραστή, ή περιπτώσεις όπου δεν διενεργήθηκε έλεγχος ιστορικού. Και παρόλο που ένας έλεγχος δεν σημαίνει αυτόματα ότι πουλήθηκε κι ένα όπλο, τα αρχεία αυτά αντανακλούν πράγματι τις τάσεις στις πωλήσεις όπλων.

Πολλοί αποδίδουν τις αυξανόμενες πωλήσεις όπλων χειρός στην εντεινόμενη συζήτηση γύρω από τον έλεγχο της οπλοκατοχής, ιδιαίτερα εν’ όψη του έτους εκλογών που έρχεται.

Πηγή: fortune.com