Νέο τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ερντογάν: Μη λειτουργήσετε τους S-400, έρχονται αυστηρές κυρώσεις

Νέο τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ερντογάν: Μη λειτουργήσετε τους S-400, έρχονται αυστηρές κυρώσεις
Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, όσο και ο γερουσιαστής Γκράχαμ, έστειλαν μηνύματα στην Αγκυρα. Ομως, στην Ουάσιγκτον δείχνουν υποχωρητικοί απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Ένα άγριο, παρασκηνιακό παιχνίδι παίζεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας με φόντο του S-400, τους ρωσικούς πυραύλους που αγόρασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρώτο φορτίο έφτασε στην Τουρκία και ο Σουλτάνος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην εγκατάστασή τους, οδηγώντας τη χώρα του σε οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξαναγκάστηκε να παγώσει το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, η ζημιά για την Τουρκία είναι μικρή. Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε πραγματικά σκληρές κυρώσεις απέναντι στον φίλο του Ερντογάν, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Οι τελευταίες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας δείχνουν ότι γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία.

Απευθύνονται νέες προειδοποιήσεις και προτροπές προς την Άγκυρα να παγώσει το πρόγραμμα, έστω κι αν αυτό θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στο ηγετικό προφίλ του Ερντογάν.

Το τηλεφώνημα

Για παράδειγμα, ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από τον γερουσιαστή Λ. Γκράχαμ να τηλεφωνήσει στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, ζητώντας του να μην ολοκληρώσει την εγκατάσταση των S-400. Ήταν ένα τηλεφώνημα- τελική προειδοποίηση, εφόσον βεβαίως έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal, ο Γκράχαμ ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να μην λειτουργήσουν οι S-400. Αν δεχθούν οι Τούρκοι αυτή την πρόταση η Αμερική θα τους προσφέρει μία «χρυσή» εμπορική συμφωνία και το σύστημα Patriot. Αν απορρίψουν την πρόταση, οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν στη βάση του νόμου CAATSA.

Λίγο μετά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Πομπέο μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg κι έστειλε κι αυτός τα μηνύματά του. Είπε να μην τεθούν σε λειτουργία οι S-400. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν και να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις, αλλά ειλικρινά αυτό που θα θέλαμε πραγματικά είναι να μην καταστεί το S-400 λειτουργικό», δήλωσε ο κ. Πομπέο την Πέμπτη σε συνέντευξή του.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα ρήγμα μεταξύ του κ. Τραμπ και των Αμερικανών νομοθετών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο που πρέπει να απαντηθεί η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν από καιρό ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με το ρόλο της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών F-35, από το οποίο έχει εκδιωχθεί.

Όπως αναφέρει το hellasjournal ο κ. Τραμπ είναι απρόθυμος να θέσει περισσότερες κυρώσεις στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επικέντρωση του κ. Πομπέο στην υποχρέωση της Τουρκίας να μην καταστήσει το ρωσικό σύστημα «λειτουργικό» φαίνεται να σηματοδοτεί ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη αμερικανική εστίαση στο γεγονός της ακύρωσης της αγοράς των S-400. Μπορεί να είναι μία προσπάθεια να σφυρηλατήσει ένα συμβιβασμό, αναφέρει το πρακτορείο, καθώς η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμα τους πραγματικούς πυραύλους για το σύστημα των S-400.

Νέα Navtex

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το philnews, σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κινείται από σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».

Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε αργά χθες η Τουρκία, το «Μπαρμπαρός» με συνοδευτικά σκάφη τα «Tanux-1» και «Apollo Moon» θα πραγματοποιήσει (παράνομες) σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που περιγράφεται, μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα στραφεί αλλού αν οι ΗΠΑ δεν της πουλήσουν τα F-35

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα στραφεί αλλού προκειμένου να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της πουλήσουν τα F-35 και πρόσθεσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αυτών δεν θα την αποτρέψει από το να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους S-400, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, από τον Απρίλιο του 2020. «Την ερχόμενη άνοιξη, αν θέλει ο Θεός τον Απρίλιο του 2020, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τους S-400», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι απομακρύνουν τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία από την παραγωγή των F-35, όπως είχαν απειλήσει από καιρό, μετά την αγορά και παραλαβή από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί απειλή.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν και η Άγκυρα έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις και υπολογίζει στα φιλικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που έχει πει ότι η Τουρκία έτυχε «άδικης» μεταχείρισης. Παρ’ όλα αυτά ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε δημόσια για τις τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον για πρώτη φορά έπειτα από 11 ημέρες, είπε πως ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα είναι «λογικοί» στο θέμα των κυρώσεων και πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών Boeing από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε μας συγχωρείτε αλλά θα πρέπει για άλλη μια φορά να λάβουμε μέτρα για αυτό το θέμα και επίσης θα στραφούμε αλλού», δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK.

«Ακόμη κι αν δεν πάρουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 προηγμένα αεροσκάφη Boeing, η συμφωνία έχει υπογραφεί… Αυτή τη στιγμή, ένα από τα αεροσκάφη Boeing έχει φθάσει και κάνουμε τις πληρωμές, είμαστε καλοί πελάτες», είπε. «Αλλά, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό».

Η ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec ανέφερε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη να πουλήσει τα μαχητικά SU-35 στην Τουρκία αν η Άγκυρα τα ζητήσει, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Πέμπτη πως δεν διεξάγονται προς το παρόν συνομιλίες με τη Μόσχα για εναλλακτικές των F-35 επιλογές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσιγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας ενός πλήθους θεμάτων. Η Τουρκία έχει οργιστεί επίσης με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, που είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά η Άγκυρα θεωρεί πως είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα προειδοποίησε πως θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για τη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στην περιοχή, λέγοντας πως η υπομονή της έχει εξαντληθεί

Ωστόσο ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει τον «τρομοκρατικό διάδρομο» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη ζώνη ασφαλείας, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις απειλές της για επίθεση.