Νέος απολογισμός: Στους 1.900 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Κίνα

Νέος απολογισμός: Στους 1.900 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Κίνα
epa08201243 Travelers wear protective face masks in the arrival area at San Francisco International Airport in San Francisco, California, USA, 07 February 2020. The novel coronavirus (2019-nCoV), which originated in the Chinese city of Wuhan, has so far killed at least 638 people and infected over 31,000 others, mostly in China. EPA/PETER DASILVA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ιαπωνία σχεδιάζει να δοκιμάσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενισχύει την απειλή για την οικονομία της χώρας αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός έφτασε τους 1.900 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς η επαρχιακή επιτροπή υγείας στη Χουμπέι ανακοίνωσε πως κατέγραψε 93 νέους θανάτους χθες Δευτέρα. Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του COVID-19 στη Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν, ανήλθε έτσι σε 1.789.

Οι επαρχιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέγραψαν 1.807 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, αριθμό αισθητά μειωμένο σε σχέση με την προηγουμένη. Το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε έτσι τα 59.989 στη Χουμπέι και ξεπέρασε τα 72.300 σε όλη την ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο).

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει αργότερα σήμερα νεότερο απολογισμό για όλη την επικράτεια.

Θύμα της επιδημίας ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γιουχάν

Ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, υπέκυψε σήμερα, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Λιου Τζιμίνγκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ της Ουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε στις 10:30, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρόκειται για τον δεύτερο εξέχοντα Κινέζο γιατρό που πεθαίνει από τον covid-19. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο πέθανε ο Λι Ουενλιάνγκ, ο γιατρός που πρώτος είχε ενημερώσει τις αρχές για τον νέο ιό, αρχικά χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως και με τον θάνατο του Λι, χθες Δευτέρα το βράδυ υπήρξε σύγχυση στους κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Λιου.

Αρχικά η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι ανάρτησε στο Διαδίκτυο ότι ο Λιου πέθανε. Λίγο αργότερα όμως, σε νέα ανάρτηση, έγραψε ότι είναι ακόμη ζωντανός.

«Σύμφωνα με συγγενείς του Λιου, οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν», τόνιζε η επιτροπή στη δεύτερη ανάρτηση, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη λανθασμένη πληροφορία προήλθε από έναν καλό φίλο του Λιου που δεν γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις.

Η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας δεν έχει κάνει καμία άλλη ανάρτηση μετά την ανακοίνωση σήμερα το πρωί από την κρατική τηλεόραση για τον θάνατο του γιατρού.

Ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι 1.716 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό και έξι από αυτούς έχουν πεθάνει.

Η Ιαπωνία ξεκινά δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV για τη θεραπεία του COVID-19

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να δοκιμάσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενισχύει την απειλή για την οικονομία της χώρας αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο «έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε οι κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κορωνοϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιαπωνία έφτανε τα 520 τη Δευτέρα, περιλαμβανομένων 454 κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον covid-19 στην Ιαπωνία.

Με την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης, η εξάπλωση του κορωνοϊού ώθησε το Τόκιο να θέσει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ κάποιες εταιρείες καλούν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

Οι δοκιμές των φαρμάκων κατά του HIV ξεκινούν στην Ιαπωνία καθώς σε όλο τον κόσμο θεωρείται ότι αυτά ενδέχεται να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική.

Στο μεταξύ στην Ταϊλάνδη οι γιατροί φαίνεται να έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων του κορωνοϊού χρησιμοποιώντας συνδυασμό φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης και του HIV.