Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο κορωνοϊό μέσα από έξι ερωταπαντήσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι είναι οι κορωνοϊοί και πώς μεταδίδονται;

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.770 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 105 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα, Δευτέρα. Οι εκατό από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στη Χουμπέι, την επαρχία της κεντρικής Κίνας η πρωτεύουσα της οποίας, η πόλη Ουχάν, είναι η εστία της μόλυνσης.

Σε όλη την επικράτεια της ηπειρωτικής Κίνας -πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο- καταγράφηκαν 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες. Το σύνολο των κρουσμάτων έχει πλέον φθάσει τα 70.548.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης για προστατευτικό εξοπλισμό εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ένα εργοστάσιο κατασκευής χειρουργικών μασκών θα δημιουργηθεί στο Πεκίνο μέσα σε έξι ημέρες. Το εργοστάσιο, που θα δημιουργηθεί σε ένα βιομηχανικό κτίριο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κίνας, θα μπορεί να παράγει 250.000 χειρουργικές μάσκες ημερησίως, επεσήμανε η εταιρεία China Construction First Group η οποία ανέλαβε το έργο, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του θα ξεκινήσουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.

Τα εργοστάσια παραγωγής χειρουργικών μασκών σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του covid-19.

Τον Ιανουάριο η CMask, μια κινεζική εταιρεία κατασκευής χειρουργικών μασκών που καλύπτει το 30% της εσωτερικής ζήτησης, ανακοίνωσε ότι πλέον οι καθημερινές παραγγελίες που λαμβάνει φτάνουν τα 5 εκατομμύρια μάσκες, ποσό δεκαπλάσιο από το συνηθισμένο.

Μάθετε περισσότερα για τον νέο κορωνοϊό που «μαστίζει» τον πλανήτη μέσα από έξι ερωταπαντήσεις: 

  1. Τι είναι οι κορωνοϊοί;

Είναι ομάδα ιών. Προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Τα συμπτώματα προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

  1. Ποια είναι οι ταυτότητα του νέου κορωνοϊού;

Προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15-20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία.

  1. Πόσο επικίνδυνος είναι;

Μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον SARS-CoV και τον MERS-CoV αλλά η θνητότητά του είναι χαμηλότερη: Δεν ξεπερνά το 4%. Κατά μέσο όρο, ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό σε 1,4-2,5 ανθρώπους όταν για την εποχική γρίπη είναι 1,3.

  1. Πώς μεταδίδεται;

Μέσω του αέρα (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών.

  1. Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία (προς το παρόν) και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-5, αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα.

  1. Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

Ισχύουν τα ίδια με την εποχική γρίπη. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, είναι πολύ σημαντικά. Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κορωνοϊό. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θωρακίζει τον οργανισμό.

Σχετικά άρθρα